Трудов стаж на длъжност Прокурист

08.06.2018

Вашият въпрос:

Моля за отговор, ако е възможно. Признава ли се за трудов стаж за пенсиониране, времето , когато работещият е с договор на управление, като Прокурист /вписано в Търговски регистър/? В случай, че не се признава, има ли възможност този период / напр. 5 години/, да бъде признат за трудов стаж.

Нашият отговор:

За да са налице предпоставките за възникване на право на пенсия, е необходимо да сте придобили определена продължителност на осигурителния стаж.

Oт съдържанието на легалната дефиниция за осигурено лице следва, че едно от условията, на които трябва да отговаря лицето, за да се счита за осигурено, е да извършва трудова дейност, за която подлежи на задължително осигуряване по чл. 4 от кодекса, както и че за целите на социалното осигуряване, в понятието "трудова дейност" се включват не само случаите на престиране на работна сила по трудово правоотношение, а и редица други случаи, при които лицето осъществява дейност, приравнена на трудова за целите на общественото осигуряване, каквито са и случаите по чл. 4, ал. 1, т. 7 от КСО, в частност - дейността на управителите на търговски дружества. Същественото е дали лицето упражнява трудова дейност като прокурист, респ. управител.

В случай че от НОИ откажат да Ви признаят времето, през което сте заемали длъжността "прокурист" по договор за управление, за осигурителен стаж, разполагате с възможност да обжалвате този акт.