премахване на допълнителни дни към годишен отпуск

24.01.2018

Вашият въпрос:

Здравейте, имам следния въпрос относно доп. споразумение, което работодателят ми желае да подпиша. Съгласно трудовия ми договор (по чл. 67, ал.1, т.1 от КТ) условията са следните: работен ден - 8 часа основен платен годишен отпуск - 20 дена допълнителен платен годишен отпуск за работа при ненормиран работен ден - 8 дена Сега работодателят ми желае да подпиша допълнително споразумение, в което изречението за допълнителния годишен отпуск при ненормиран работен ден отпада, т.е. губя 8-те допълнителни дни. Имам ли право на парична компенсация за отпадането на тези 8 дена или работодателят е в правото си да ги премахне без компенсация. Благодаря предварително за отговора. Поздрави, Славена Цокева

Нашият отговор:

Кодексът на труда предижда при работа на ненормиран работен ден допълнителен платен годишен отпуск в размер на не по-малко от пет работни дни. Тоест в правомощията на работодателя Ви е да премахне допълнителните 3 дни, уговорени в трудовия договор и предвидени над законовите пет, но не може да заобиколи закона. При това положение, дори да не е записано в трудовия Ви договор, респ. в допълнителното споразумение към него, че имате право на допълнителен платен годишен отпуск при работа на ненормирано работно време, такъв Ви се полага по закон и същият ще бъде в размер на 5 работни дни.

Нямате право на парична компенсация, тъй като в КТ е предвидена изрична забрана за парично компенсиране на палтен годишен отпуск.