Погасена ли е давността по изпълнителен лист?

05.07.2017

Вашият въпрос:

Здравейте! Бихте ли ми помогнали със съвет относно кое действие се счита за последно валидно изпълнително действие и кое е условието моето дело да е завършило със стабилизирана заповед, след като не съм подавал възражение срещу този изпълнителен лист. След съдебно дело съдът от втора инстанция издава изпълнителен лист на ЧСИ с дата 05.07.2012г. Покана за доброволно изпълнение с уведомление получих на 11.10.2013 с опис на запорите от ЧСИ. Последва от моя страна доброволно съгласие-споразумение /с дата 25.10.2013/ по изпълнителното дело и започнах разсрочено на фиксирани вноски да изплащам задължението. Направих последно плащане на 29.05.2014 и така само изплатих една част и преустанових плащанията. След това не е имало някакви действия от другата страна и може ли да се каже че има изтекла давност? Благодаря Ви предварително!

Нашият отговор:

Давността за вземанията по изпълнителния лист е започнала да тече на 05.07.2012г. Щом вземанията за потвърдени със съдебно решение, давността е винаги пет години.

С всяко предприето валидно изпълнително действие (запор, възбрана и др.), давността се прекъсва и започват да текат нови 5 години.

В зависимост от текста на споразумението, може същото да се тълкува като признание на дълга или новация и да е прекъснало давността.

Доброволното плащане от Ваша страна не прекъсва давността.

При бездействие на взискателя по изпълнителното дело повече от две години, същото се прекратява по силата на закона. От началото на този двугодишен период започва да тече погасителната давност. В случай че делото се е прекратило поради бездействието на взискателя, по него не могат да се предриемат валидни изпълнителни действия. Ако взискателят не изтегли изпълнителния лист и не образува ново изпълнително дело, след изтичане на пет години, задължението Ви ще се погаси по давност.