Отказ за осигуряване на по лек режим на работа.

20.03.2024

Вашият въпрос:

Здравейте,казуса ми е свързан работидателя ми за който ранботя 7 години.Вследствие на дългите години тежко физическо натоварване съм с увреден дръбнак и сакроилиачни стави и откючих автоимунно заболяване Болест на Бехтерев.В болничен съм от почти 6 месеца и ми предстои завръщане на работа,но все още нямам телк решение.Въпроса ми е имам ли права или някакви защити заради заболяването докато излезе решение на телк и работодателя ми има ли задължение да се съобрази с моето здравословно състояние.В момента не срещам разбиране в лицето на управителя на магазина и твърди че след като се завърна на работа ще трябва да продължавам да нося тежко и не желае да ми осигури по лек режим на работа въпреки че има възможност за това.Фирмата е голяма международна с хиляди служители персонал и до колкото знам те трябва да имат работни места за трудоустроени служители.Завръщането ми на работа при същите условия ще увреди още повече здравето ми.Моля ви за съдействие.Благодаря предварително.

Нашият отговор:

Вие попадате в хипотезата на чл.1, ал.2 от Наредбата за трудоустрояване - в нея е записано, че лекуващият лекар трудоустроява за срок до 1 месец, а ЛКК - до 6 месеца. Този срок може да бъде продължаван от ЛКК след контролен преглед, като на всеки 2 години подлежащият на трудоустрояване работник или служител се изпраща на ТЕЛК, която се произнася по работоспособността му. Ако лицето не е възстановило работоспособността си и не е с трайно намалена работоспособност 50 и над 50 на сто, се връща на ЛКК за продължаване на трудоустрояването.

В тази връзка, лекуващият Ви лекар, респективно ЛКК, трябва да Ви трудоустроят за тези относително кратки срокове, докато чакате ТЕЛК. Въпросът е от изключителната компетентност на медицинската експертиза, поради което коя работа е подходяща следва да определят тези органи. Работодателят е тогава длъжен да изпълни предписанията им. Оставаме на разположение, ако имате нужда от допълнително съдействие или не бъдете трудоустроена според изискванията на медицинските органи.