Период на заплащане на обезщетение за временна неработоспособност след прекратяване на трудово правоотношение поради навършени години пределна възраст за тази категория труд

29.09.2023

Вашият въпрос:

За какъв период/срок от време имам право да получавам обезщетение за временна неработоспособност от НОИ при прекратяване на работа поради навършване на пределна възраст определена от закона за тази категория труд - до 6 месеца или до пълното възстановяване и на основание на кой член или разпоредба от закона? Договорът ми не е срочен, а работя от 42 години в тази система. Взел съм болнични една седмица преди датата на прекратяване на трудовия договор като по това време бях осигурен и все още ходих на работа. Болничните ми са непрекъснати и продължиха и след връчването на заповедта за прекратяването на трудовите правоотношения.

Нашият отговор:

Отговор на Вашия въпос е даден в чл. 42, ал. 2 от КСО: Когато временната неработоспособност е настъпила преди прекратяване на срочни трудови и служебни правоотношения, договори за военна служба и договори за управление и контрол на търговски дружества, паричното обезщетение се изплаща за не повече от 30 календарни дни след прекратяване на правоотношенията или договорите. Ако временната неработоспособност е поради трудова злополука или професионална болест, паричното обезщетение се изплаща до възстановяване на работоспособността или до установяване на инвалидност.