Приемане по опис и отказ от наследство

19.09.2022

Вашият въпрос:

Здравейте, сестра ми почина и остави на двете си дена кредити. Разделени са с бащата на децата и аз станах настойник на непълнолетното. В последствие бащата и той почина. Пълнолетното дете направи отказ от наследство,но непълнолетното няма какво да приене по опис (сестра ми нямаше абсолютно нищо). Как да постъпим в този случай и може ли аз като настойник-попечител да отговарям с имуществото и банковоте ми сметки за кредитите на моята сестра?

Нашият отговор:

За задълженията на починалото лице отговарят само наследниците му. Тук е добре все пак да е безспорно кой е наследник - тоест починалия оставил ли е други наследници - например съпруг. 

За съжаление, решението на казусът Ви е пример за законодателна празнота - към момента на отговора на това запитване все още е спорно може ли непълнолетно лице да извърши отказ от наследство, като тълкувателното дело все още виси пред Върховния касационен съд и отговор няма. Има едни съдебни състави, които защитават едната теза, а другите - другата. 

Съветваме Ви да се консултирате със специалист - можете и да се обърнете към нас - за да се извърши отказ от наследство от детето евентуално. Дали е допустим такъв отказ ще стане ясно в обозримото бъдеще. Това решение разбира се трябва да се вземе след като се направи преценка за активите и пасивите на наследството. 

Вие като настойник не отговаряте за задълженията на починалия, стига разбира се да не сте едновременно наследник, което не сте.