Закон за държавния служител

14.07.2019

Вашият въпрос:

Здравейте, назначена съм като държавен служител, като това е първото ми такова назначение. Следователно съм в едногодишен изпитателен срок. По закон назначаващия орган има законовото право, определено в ЗДС, по всяко едно време да ме освободи от служба. Въпросът ми е как стои ситуацията, когато аз искам да напусна и аз съм инициатор на прекъсването?. На кое основание мога да подам заявление за напускане, има ли едномесечено предизвестие , както когато си на ТД? Благодаря

Нашият отговор:

Можете да прекратите правоотношението си по взаимно съгласие, като отправите писмена молба до органа по назначването. Той е длъжен в десетдневен срок от получаване на молбата да Ви уведоми дали приема предложението, ако не Ви уведоми в срока, счита се, че не е приел предложението.

Освен по взаимно съгласие, можете да прекратите правоотношението си и по чл. 105 от Закона за държания служител, който предвижда възможността за служителя разполага едностранно да прекрати служебното си правоотношение, като подаде писмено заявление до органа по назначаване. Служебното правоотношение се прекратява с изтичането на едномесечен срок, който започва да тече от деня на подаване на заявлението.