давностен срок на изпънително дело.

18.06.2019

Вашият въпрос:

Здравейте, миналата седмица се чухме по телефона с някой от вашите служители, относно издаден изпълнителен лист срещу мен. Разбрахме се да Ви снимам документите с които разполагам и да Ви ги пратя., за да прецените дали има възможност да се възползвам от давностните срокове и евентуално за консултация относно бъдещи възможности. За съжалени е обаче мога да открия само един: " Запорно Съобщение". От него може да се видят датите на издаване на изпълнителния лист ( 02.03.2017) и годината и номера на съдебното решение ( ГД 22273 от 2012г.) въз основа на който е издаден. До момента не съм направил никави плащания по дълга. До колкото знам има някакви предприети други събирателни действия: запор не лек автомобил ( незнайно как т.к. същия е продаден от давна ) който е бил наложен преди 2 години, запор на сметки също от преди 2 години и последно от тази година опис на имущество, който няма как да се състоял т.к. нямам никакво такова, а и никой не ме е търсил. Въпросите са ми следнините: 1. Давностния срок на Решнието ли е 5г. или на изпълнителния лист. 2. Възможно ли е прекратяване на изпълнителното дело ако 2 години не са предприети и завършени събирателни действия и дали това ще ми е от полза. 3. Какви действия да предприема за да дочакам успешно давноста? Прилагам снимка на запорното съобщение. Благодаря ви предварителн. Поздрави.

Нашият отговор:

1. Изпълнителното основание е съдебното решение, поради което 5-годишният давностен срок започва да тече от момента на влизане в сила на съдебното решение .Следва да знаете, че с предприемане на валидни изпълнителни действия в рамките на давността, същата се прекъсва и започва да тече нова 5-годишна давност.

2. Ако по изпълнителното дело не са искани и предприемани изпълнителни действия в продължение на 2 години, същото се прекратява по силата на закона. Това означава, че по това изпълнително дело няма да дължите таксите по изпълнението, респ. адвокатско възнаграждение за представителство по изпълнителното дело. Кредиторът обаче разполага с възможност да изтегли изпълнителния лист и да образува ново изпълнително дело, по което ще може да предприема валидни изпълнителни действия, с които да прекъсва давността.

3. Към настоящия момент, най-добрият варианте да се проучи предходно образувано изпълнително дело, за да се прецени дали извършените преди 2 години изпълнителни действия са прекъснали давността.