Починалата ми майка

13.06.2019

Вашият въпрос:

Здравейте! Ще съм много благодарен ако ми отговорите на питането от мен. Майка ми която почина през 2011г. е купила на изплащане на вноски хладилник през 2007г. и имаше недурозузомение за една вноска защото до колкото помня от нейните думи че парвоначално е внесла две вноски и от 2007 г. до малко преди да почине през 2011г. нямаше никакви проблеми, точно преди да почине започнали да и званят по тел. и да я претисняват, тя почина и те продължиха да я тарсят и аз вдигнах и и казах че е починала и те ми изискваха да и пратя копие от смъртния акт, пратих и. И от тогава нищо до миналата година 2018г. се получава писмо за майка ми от агенция за контрол на просрочени плащания със заплахи към майка ми, имаше тел. номер и аз званах и обеснявах че е починала и че съм пращал копие от смъртен акт, те ми затвориха, и преди няколко дена пак писмо за майка ми от същата агенция със заглавие последна възможност за споразумение и заплахи че ще я съдят и ще плати 1000лв.повече само покраи делото, званах и една госпожа направо ме увика и ми каза че аз трябва да платя. Питането ми към Вас е трябва ли да платя, и другото питане е нямали давност за стоки закупени на изплащане, (хладилника е закупен през 2007г. а сега сме 2019г.) и ако има давност какво трябва да предприема. Благодаря Ви!

Нашият отговор:

В зависимост от вида на договора - продажба на изплащане или лизинг, за задълженията се прилага съответно общата 5-годишна или кратката 3-годишна погасителна давност. За началния момент на давността е от значение какъв е бил погасителният план към договора, респ. Кога е следвало да бъде заплатена последната вноска. Необходимо е да се запознаме с текста на договора, за да преценим това обстоятелтво. В случай че не са предприемани действия за принудително събиране на сумите, най-вероятно към настоящия момент давността е изтекла. 

Съветваме Ви да не плащате сумите преди да установим дали давността е изтекла, тъй като ако се окаже, че са погасени по давност, но Вие вече сте ги платили, няма да можем да искаме връщането им.

Ако давността за задълженията Ви е изтекла, можем да предявим иск за установяване недължимост на сумите поради изтекла погасителна давност, тъй като в гражданското право давността не се прилага служебно и колекторските фирми отказват да отписват задълженията преди да има влязло в сила решение в този смисъл.

Кантората ни е специализирана в представителство по казуси като Вашия и ако желаете да ни ангажирате, сме на разположение!