Прекратяване на ТД - некоректен работодател

16.05.2019

Вашият въпрос:

Здравейте, от 13.05.19г. съм в болничен. На 15.05.19г. трябваше да получа заплатата си по банков път, но нямам такава до момента. При тази ситуация, когато съм в болничен, мога ли да прекратят ТД без предизвестие, поради забавяне на заплатата? Освен това, работодателят се опитва да ме принуди да се върна на работа, след като ми е поставена диагноза " Ентезопатия на гръбначния стълб - множествено засягане на гръбначния стълб", а длъжността ми ( Готвач студена кухня ) е противопоказна за диагнозата и доколкото разбирам, в такъв случай, той не може да изисква предизвестия, нито да ме принуждава да работя. Как да постъпя предвид ситуацията? Благодаря предварително, Даниела!

Нашият отговор:

За да е налице за Вас право да прекратите трудовия си договор без предизвестие, на основание чл.327, ал.1, т.2 от КТ, е необходимо да е налице неизпълнение на задължението на работодателя да Ви заплати трудовото възнаграждение към момента на прекратяване на договора - който е моментът на достигане на Вашето изявление до работодателя.

Когато работникът не може да изпълнява възложената му с трудовия договор работа поради болст, но без опасност за здравето си може да изпълнява друга подходаяща работа при облекчени условия, с решение на компетентните здравни органи той се трудоустроява. За да е длъжен работодателят да се съобрази с противопоказните условия на труд за Вашето състояние, е необходимо да има предписание на здравните органи в този смисъл.

Ако разполагате с предписание на здравните органи за трудострояване и същото е получено от работодателя Ви и в 7-дневен срок от получаването му, работодателят не Ви е трудоустроил, можете да прекратите договора си без предизвестие и на основание чл.327, ал.1, т.1 от КТ.