Некоректен работодател

09.05.2019

Вашият въпрос:

Здравейте, пенсионер съм от мес. Май 2018г. без прекратяване на ТД. Работодателят без мое съгласие е променил времетраенето на трудовата ми заетост от 08.оо часа /дневно на 04.оо часа от момента на придобиване на правото ми за пенсиониране по чл.68, ал.3 от КСО... Въпросите ми са следните; 1/ Работодателят без мое съгласие има ли право да променя еднолично времетраенето на трудова заетост, като в същото време продължавам да работя по 08.оо часа на ден? 2/ Известно ми е, че тази трансформация на РВ ще повлияе на полагаемите ми се обезщетения по; чл.222, ал.3 и чл.224, ал.1 от КТ, със стаж до тоя момент без прекъсване 2 год. 9мес. също и на РЗ, тъй като по договор трудовото възнаграждение е до 30-то число на следващия месец, а това са още 2 заплати... Тази ситуация, плюс постоянното закъснение при изплащане на РЗ и ДОО ме заставят да потърся съвет и евентуална помощ от компетентни лица и/или съответни контролни и правозащитни органи… както и прекратяване на ТД по чл. 327, ал.1, т.2 и 12 от К Трябва да добавя също, че работодателят е регистриран в София и офисите му са там, а моята месторабота е във Варна, без наличие на офис и с дефицит на визуална кореспонденция. От ИТ ВАРНА ме обезкуражиха, с отговора си, че евентуална жалба от моя страна може по целесъобразност, служебно да бъде отправена в ИТ СОФИЯ, за което ще бъда в определен законов срок уведомен писмено или на електронната ми поща… Не вярвам на тази институция от опит!!! Надявам се на компетентен съвет и/или път към решение на проблема ми! 3а кореспонденция, моля да се ползват сл. възможности -

Нашият отговор:

Трудовият договор, респ. клаузите от неговото съдържание, като правило могат да се променят само с писмено споразумение между работодателя и служителя по чл.119 от КТ. Промяната на продължителността на работното време не може да бъде извършена едностранно от работодателя.

Работодателят разполага с възможност да въведе намалено работно време само при наличие на предпоставките на чл.138а от КТ, но това е предвидено като възможност по отношение на всички работници и служители, а не само по отношение на един.

По отношение на дължимостта на обезщетението по чл.222, ал.3 от КТ, същото се дължи при наличие на предпоставките, посочени в разпоредбата, и промяната в продължителността на работното време, не влияе на дължимостта на същото.

За да възникне за Вас право да прекратите трудовия договор без предизвестие на основание чл.327, ал.1, т.2 от КТ, е необходимо да е налице забавяне изплащането на трудовото Ви възнаграждение към момента на получаване на изявлението за прекратяване на трудовия договор от работодателя, когато настъпва прекратяването.