Стари задължения към М-тел

22.02.2019

Вашият въпрос:

Накратко : Обадиха ми се от някаква колекторска фирма с претенции, че дължа някакви пари по някаква фактура от 2010 година издадена от М-тел. Когато ми се обадиха се представиха много неясно и информацията, за сумата и по кой договор дължа тази сума, беше неясна и нищо конкретно.Когато настоях да видя документите фактурата и договора станаха агресивни и ме заплашиха със съдия изпълнител, Да, навремето бях клиент на М-тел, но прекратих договора и до колкото си спомням, нямах останали задължения към мобилният оператор. Не си спомням в този период дали компанията се казваше Мобилтел или М-тел. Въпрос; Какво трябва да се направи за да защитя своите интереси?

Нашият отговор:

Практика на "Мобилтел" ЕАД (понастоящем "А1 България" ЕАД) е да прехвърля старите си вземания към потребителите на колекторски фирми ("С.Г.Груп" ООД, например). След като вземанията бъдат прехвърлени колекторите започват да звънят и да притесняват потребителите, заплашвайки ги със съд и съдебен изпълнител.

По отношение на задълженията към мобилни оператори се прилага кратката 3-годишна погасителна давност, която започва да тече от датата на която е следвало да бъде заплатена фактурата, в която е обективирано задължението. Към настоящия момент най-вероятно задължението Ви е погасено по давност.Тъй като обаче давността в гражданското право не се прилага служебно, колекторите отказват да отписват задълженията докато няма съдебно решение, установяващо недължимост на сумите поради изтекла погасителна давност. 

При това положение разполагате с възможност да предявите иск за установяване недължимост на сумите, но спорно в практиката е дали имате правен интерес. Ако от колекторската фирма освен да Ви се обаждат, са Ви изпратили и съобщение/покана за изпълнение, това би могло да обуслови правният Ви интерес от завеждане на делото. Кантората ни е специализирана в представителство по казуси като Вашия и ако желаете да ни ангажирате, сме на разположение!