Чси

08.02.2019

Вашият въпрос:

Здравейте ,преди 7 години станах поръчител на човек ,който обаче не е редовен платец и съответно след известно време е осъден от ЧСИ да заплати сумата от 1380 лв ,в което число влизам и аз като поръчител ...до момента той е внесъл веднъж сума от 100 лв и нищо повече (2014 г).От януари 2018 г аз съм по майчинство и юни месец налагат запор над сметката ми .Подала съм декларация при ЧСИ да ми бъде вдигнат запора ,но досега няма никаква промяна.Та въпросът ми е имат ли право да ми налагат запор,аз мога да си тегля парите ,но всеки път ходене до банка,и общо взето е малко сложно с малко дете ? И другият ми въпрос нямали някаква давност това задължение и аз имам ли вариант да направя нещо за да не ме търсят мен като длъжник ??

Нашият отговор:

Няма проблем да налагат запор върху сметка, по която получавате обезщетение за майчинство, но не могат да го изпълняват - тоест да удържат суми. Но, ако два месеца, например, не теглите сумите, те ще подлежат на принудително изпълнение, тъй като се приема, че вече имат характер на спестявания.

Казуси като Вашия се отличават с висока степен на конкретика и за да Ви дадем становище, е необходимо да проучим изпълнителното дело. Ако давността за задължението Ви е изтекла, можете да предявите иск, с който да бъде признато за установено, че не дължите сумите поради погасяването им по давност.