Уволнение

18.12.2018

Вашият въпрос:

Здравейте, предстои ми да подпиша предизвестие за уволнение по чл. 328. Аз съм член на управителен съвет на синдикат във фирмата. Въпросът ми е трябва ли към заповедта за уволнение да бъде прикрепено съгласие от съответния синдикат.

Нашият отговор:

Предварителната закрила по чл.333, ал.3 от КТ не намира приложение при прекратяване на трудовия договор на всички основания по чл.328 от КТ, а само при тези по чл.328, ал.1,т.2,3, 5 и 11 от КТ.

На следващо място, разпоредбата на чл.333, ал.3 от КТ се прилага само спрямо член на синдикалното ръководство. Съгласно пар.1, т,6 от ДР на КТ член на синдикалното ръководство са председателят и секретаря на съответната синдикална организация. Като член на управителния съвет на синдикалната организация обаче не се ползвате от тази закрила.

Съгласно чл.333, ал.4 от КТ, когато това е предвидено в колективен трудов договор,  работодателят може да уволни работник или служител поради съкращаване на щата - чл.328, ал.1, т.2, предл.2 от КТ, или при намаляване на обема на работата  - чл.328, ал.1, т.3 от КТ, след предварителното съгласие на съответния синдикален орган в предприятието. При това положение от значение е дали има сключен колективен трудов договор и дали същият съдържа изрична разпоредба, която да предвижда такава закрила.