Адвокатски разноски - изискуемост, давност и лихви

06.11.2018

Вашият въпрос:

Здравейте, на 04.12.2017 излиза решение на по гражданско дело, за което трябва да заплатим адвокатски разноски в размер на 2400 лв (200 лв от които са държавни такси). Бих искал да попитам дали дължим лихви ако не изплатим адвокатските разноски. Никъде в решението по делото не пише в какъв срок трябва да се преведат парите за разноските по делото и съответно не се споменава за дължими лихви при забавяне на плащането, т.е. идеята ни е да не плащаме докато не ни поканят да си платим. Също така искам да попитам с каква давност е това задължение? Имам и друго питане - излязлото решение от съда по гражданското дело, което е за невърнат личен заем, за което дело имаме обявление от ДСИ на имотите ни - каква давност има? Много благодаря предварително за Вашия отговор.

Нашият отговор:

За задълженията, установени със съдебно решение, се прилага общата 5-годишна давност, която започва да тече от момента на влизане в сила на съдебното решение. Ако бъде образувано изпълнително дело срещу Вас, ще дължите и разноските по изпълнението.

За задълженията за заем се прилага 5-годишната давност, а за лихвите - 3-годишна, ако не са установени със съдебно решение, респ. 5 години - ако има съдебно решение. По време на изпълнителния процес давност тече. С всяко действие по изпълнителното дело давността се прекъсва и започва да тече нова такава. Възможно е делото да се е перемирало (прекратило по силата на закона) и при това положение изнасянето на пулбична продан на имоти по делото е незаконосъобразно. Възможно е и давността да е изтекла, но за да Ви дадем становище, е необходимо да проучим изпълнителното дело. Кантората ни е специализирана в представителство по казуси като Вашия и ако желаете да ни ангажирате, сме на разположение!