изтекла давност

02.08.2018

Вашият въпрос:

Здравейте, от 2005 имам кредит в банка ДСК, около 4000лв. До днес никой не ме е потърсил, че дължа пари. Сестра ми, която е поръчител ми каза, че са й се обаждали, че кредита е даден на тяхна фирма ОТП Факторинг. Обадих се да проверя какво се случва, разговарях с една сърдита госпожица и ми каза, че трябва да внеса 400лв за да ми изготвят нов погасителен план. Казах, че няма откъде да намеря тези пари и че съм готова да плащам, да измислят друг вариант. Жената отсреща ми каза, че няма друг вариант и, че по този начин ми правят компромис, ако не се съглася щели да ме съдят и да ми направят запор. Въпросът ми е дали мога да обжалвам за изтекла давност и нарушаване на закона за личните данни? Казаха ми също така, че 2014 съм подписвала и второ споразумение, което не е вярно.

Нашият отговор:

За задълженията за главница по договор за кредит се прилага общата петгодишна давност, а за теззи за лихва - кратката тригодишна давност. Давността започва да тече отделно за всяка погасителна вноска, от момента, в който същата е следвало да бъде платена. Най-вероятно "Банка ДСК" ЕАД е цедирало вземането си към Вас на "ОТП Факторинг България" ЕАД или е възложило събирането му на същото, като това служи за основание ОТП Факторинг да получи личните Ви данни. 

Най-удачният вариант за действие е да се изиска информация от банката и от колекторската фирма за актуалния размер на дълга, както и да ни предоставят договора за кредит, погасителния план, договора за цесия, уведомлението за цесия и други документи по казуса, ако има такива. За да Ви дадем становище дали задължението Ви е погасено по давност, е необходимо да се запознаем с документите по казуса. Не Ви съветваме да подписвате споразумение, с което задължението Ви да бъде разсрочено, преди казусът да е проучен от специалист в областта, тъй като в такива споразумения често се съдържа така нар. "новационна" клауза, което по същността си означава ,че подновявате дълга си към кредитора и започва да тече нова давност.

Кантората ни е специализирана в представителство по казуси като Вашия и ако желаете да ни ангажирате, сме на разположение!