продажба на единствен имот (от ЧСИ)

19.04.2018

Вашият въпрос:

Здравейте ! Накратко моя случай е следния . Преди повече от 10 години , продадох апартамента си в град Пловдив . Продажбата протече законно със всички необходими документи. Последните 5 години , различни ЧСИ ме търсят във връзка с не платена сметка за вода , на въпросния апартамент. (Това няма как да е вярно , защото водата не е била спирана, както в случаите на не платено сметки). На тези търсения не обръщах внимание , защото смятам за абсурдни . В настояще със съсобственик(с бившата ми съпруга ) на вилно място , в близко до Пловдив село. Имота Не е ипотекиран! Имам разрешително за строеж. В моемтна все още къщата е не достроена, но аз живея в нея, адресната ми регистрация също е тук. Днес 'призовкар' на ЧСИ е търсил настоящата ми съпруга ,която се води на друг адрес в града. Но понеже не са я открили , а са попаднали на нейн съсед ...и от него разбрах , че е искал да връчи уведомление , че имота ще бъде пуснат за продажба. .. Това възможно ли е? Повтарям имота Не е ипотекиран! Аз съм съсобственик! То е мое единствено притежание и жилище . Тук е и адресната ми регистрация! Също така какво може да се случи от тук на татък ? Трябва ли да се тревожа за нещо? А и няма ли давност тази въпросна сметка за вода (със сигурност от над 10 години? Трябва ли да предприема някакви действия и тнт?

Нашият отговор:

За да бъде имотът несеквестируем (т.е. да не може да бъде насочено принудително изпълнение срещу него), е необходимо същият да е единствено жилище за Вас и за членовете на семейството Ви, с които живеете. Ако и за съпругата Ви това е единствено жилище, то имотът не може да бъде изнесен на публична продан. Необходимо е да се запознаете със съдържанието на съобщението то съдебния изпълнител, за да видите какво точно е предприето. Тъй като, макар и единствено жилище, върху имота може да бъде наложена възбрана, но не може да бъде изнесен на публична продан. Ако въпреки това, ЧСИ е насрочил дата за опис на недвижимия имот, може да се защитите като обжалвате това негово действие.

За давността за задължения към водоснабдителни дружества се прилага кратката тригодишна давност. Ако обаче същите са установени със съдебно решение, се прилага общата петгодишна давност. Освен това, следва да имате предвид, че кредиторът може да извършва действия, с които да прекъсва давността, като от всяко такова действие започва да тече нова давност.

За да Ви дадем становище дали задължението Ви е погасено по давност, е необходимо да се запознаем с изпълнителното дело. Кантората ни е специализирана в представителство по казуси като Вашия и ако желаете да ни ангажирате, сме на разположение!