Запор от ЧСИ

14.04.2018

Вашият въпрос:

Здравейте в 2015 година имам образувано изпълнително дело при ЧСИ. Дълга ми е от 2008 към Райфайзенбанк - Кредитна карта преструктурирана в заем .В 2016 ми беше запорирана заплатата , но работодателите направиха възражение , а в 2017 имам запор на неизползвана от мен банкова сметка в друга банка . В 2018 пристига уведомление за принудително описване на вещи в имот , на който се водя по адрес , но не живея там и не съм собственик. Бих искала да попитам как да се защитя в тази ситуация. Да подам ли възражение срещу този опис? И при кого да подам молба за погасяване на дълга по давност? И ще бъде ли погасен дълга по давност при положение , че са изминали вече 10 години ? Благодаря

Нашият отговор:

1. ЧСИ може да извърши опис на вещите Ваша собственост. Щом имотът не е Ваш, той не може да влезе в него, освен ако някой не го пусне доброволно. При това положение подаването на възражнеие от Ваша страна се явява безпредметно, тъй като така или иначе описът няма да бъде извършен, ако не допуснете ЧСИ да влезе. На следващо място следва да знаете, че често се насрочва опис на движими вещи само за да бъде притиснат длъжника и да подаде молба описът да не се извършва, като се задължава да внася символични суми по делото. Това изявление на длъжника може да се тълкува като признание на дълга и да донесе неблагоприятни последици за Вас, поради което Ви съветвам да не подавате възражение, нито да подписвате молби, които са образци, предоставени от ЧСИ.

2. За да бъде установено, че едно задължение е погасено по давност, е необходимо да има съдебно решение, което признава това обстоятелство. Към настоящия момент обаче, от описаната фактическа обстановка, е видно, чне може да се каже по категоричен начин дали задължението Ви е погасено по давност. Кредиторът е извършвал действия, с които е прекъсвал давността. С всяко прекъсване на давността започва да тече нова петгодишна (за главницата), респ. тригодишна (за лихвите) давност. В настоящия случай с образуване на делото в съда, по което е издаден изпълнителния лист е прекъсната давността. Налагането на запор също прекъсва давността. За да бъде прекъсвана обаче давността, е необходимо да не е изтекла, т.е. ако изпълнителното дело е образувано след изтичане на давността, запорът няма да я прекъсне. Казуси като Вашия се отличават с висока степен на конкретика и за да Ви дадем становище дали задължението Ви е погасено по давност, е необходимо да проучим изпълнителното дело, както и делото в съда. Кантората ни е специализирана в представителство по казуси като Вашия и ако желаете да ни ангажирате, сме на разположение!