такси незакрита сметка

30.11.2017

Вашият въпрос:

Здравейте, в края на октомри 2017г влязах в клон на Фи банк за да направя плащане за резервирана почивка,и ме информираха че имам сметка при тях и дължа такси са поддръжката и .Това е най вероятно сметка открита преди около 16години от мой работодател за превод на заплатата(аз лично никога не съм посещавала тази банка),не можаха да ми кажат кога точно е открита и че повече инфо мога да получа в централата на банката.МОГА ли когато отида там да изискам погасяване по давност?Как се процедира в случая? Благодаря ви предварително !

Нашият отговор:

Ако сметката е открита от Ваш бивш работодател, макар и на Ваше име, не следва Вие да заплащате таксите за поддръжка, които са се натрупали. Подайте молба до "Първа инвестиционна банка" АД да Ви бъде предостаено копие от договора за откриване на сметката. Имате право да получите същото и не могат да Ви откажат.

За таксите за поддръжка на банкови сметки са периодични плащания и се погасяват с тригодишна давност, като към настоящия момент голяма част от задълженията ще се погасени. Ако обаче сметата не е открира от Вас, то не следва да плащате и тези, които не са погасени, тъй като не ги дължите Вие, а бишия Ви работодател. Давността не се прилага служебно и често кредиторите отказват да отпишат задълженията като погасени по давност, ако няма съдебно решение. Можете да опитате, като обясните на служителя, че ако отпишат задълженията Ви и платите само непогасените и закриете сметката, ще спестите много време и средства, както на себе си, така и на тях. Това би бил най-целесъобразният за Вас вариант на действие.