Изпълнителен лист от 2013 година

18.08.2017

Вашият въпрос:

Здравейте, Съпругът ми е поръчител по необслужван кредит. Не помни кога е изтеглен кредита, а и не може да намери документите. Знам само, че през 2012 година му звъняха от банката, че кредитът не се обслужва. Миналата година на него и на титуляра започнаха да им звънят от колекторска фирма. Междувременно титуляра започна да внася по 100-200 лв. всеки месец, като му искат 10% от дължимата сума (около 1 500 лв.) да се внесе наведнъж, за да се сключи извънсъдебно споразумение за остатъка. През месец ноември 2016 бяхме с титуляра в офиса на колектора и той подаде искане за сключване на извънсъдебно споразумение, но до този момент нищо не се е случило. Междувременно в Районният Съд намерих на името на съпруга ми данни за дело, което е образувано на 22.03.2013 г. и изпълнителен лист от 27.03.2013 г. Никой и по никакъв начин не го е уведомил за това. Не е имал запор на заплата, имущество и т.н. Може ли да се приеме, че кредита е станал предсрочно изискуем на 27.03.2013 г. и че след като са минали 6 месеца, в които не са били предприети действия по принудително събиране на вземането, поръчителството на съпруга ми е отпаднало. Как стои въпроса с титуляра. Може ли да се позове на 5-годишната давност за главницата и 3-годишната давност за лихвата? Много благодаря за отговора!

Нашият отговор:

Производството, което сте открили в съответния районен съд, вероятно е т.нар. "Заповедно производство". Към 2013г. съдът не следеше служебно дали е обявена предсрочна изискуемост и в практиката все още имаше понятие "автоматична предсрочна изискуемост" по кредитите към банки, която малко по-късно беше категорично отречена с решение на ВКС. При това положение не можем да преценим дали предсрочната изискуемост е обявена или не, тъй като към момента на образуване на съдебното производство не е било необходимо съдът да следи за това обстоятелство служебно. Това може да се установи при проверка на делото в съда. Не Ви съветваме да я правите Вие, тъй като по този начин ако има срокове, които текат, същите могат да бъдат прекъснати. По-добрият вариант справката да се направи от адвокат.

Теоретично е възможно да е образувано и изпълнително дело срещу съпруга Ви. Това може да се установи като се направи справка в единния регистър на длъжниците срещу сумата от 12 лв.

Без да имаме яснота по отношение на изискуемостта на вземането и момента на предприемане на действия от страна на кредитора, не можем да вземем становище относно отговорността на поръчителя по вземането и евентуалните давностни срокове. Ако желаете да Ви дадем изчерпателен отговор след като се запознаем с документите по казуса Ви, може да се свържете с нас. Не се колебайте да ни потърсите за допълнителни въпроси.