Заповед за изпълнение на парично вземане

03.05.2017

Вашият въпрос:

Здравейте,миналата седмица получих призовка на съпруга ми на имате от Районен съд Пловдив.Относно Заповед за изпълнение на парично вземане по чл.410 ГПК.Става въпрос за Теленор България,за някакви неустойки по договор от 2014г. с последна фактура от10,03,2015г. така пише на Заповедта.Въпроса ми е какво трябва да направим и ако не предприемем нещо,какво следва след това?И другия въпрос ми е,възможно ли е да не е изцяло истинска тази заповед,защото като проверявам в сайта на съда ми излиза,че няма намерено такова дело? Благодаря Ви за отделеното време.

Нашият отговор:

В двуседмичен срок от получаване на заоповедта за изпълнение имате възможност да възразите срещу нея. Ако не сторите това, тя ще влезе в сила и Теленор ще може да заведе изпълнително дело. Ако обаче подадете възражение, а в действителност дължите претендираните суми, само ще се натоварите допълнително с разноски. За да разберем дали има смисъл да възразите, трябва да се запознаем с документите по делото - заповедта за изпълнение, фактурата, по която претендират сумата, и всички останали документи, приложени по заведното производство. 

Няма възможност да не съществува такова дело, може да се обадите на телефона на съда - информация, и там да проверите. Понякога електронната система за информация на съда, не показва заповедните производства, и вероятно от там се получава разминаването.