Невъзможност за изплащане на потребителски кредит.

24.01.2024

Вашият въпрос:

Здравейте, През 2017 година взех кредит към банка на стойност 70 000, който успявах да изплащам допреди 2 години успешно, тъй като и заплатата ми постъпваше по същата сметка. През 2020 се преместих да живея в чужбина и последната година изпаднахме във финансово затруднение и съответно невъзможност да погасявам кредита. Вноската не е малка, няколко пъти говорих и с банката, те влизаха в положение, предложиха ми преструктуриране но и внасяне на по- голяма супа накуп, което беше непосилно за мен. Какво могат да предприемат, какво следва ако не успея да плащам, трябва ли да се притеснявам? Благодаря!

Нашият отговор:

Ако към настоящият момет живеете трайно в чужбина, е много малко вероятно да успеят да насочан принудително изпълнение срещу Ваше имущество извън територията на Р. България.

При неплащане е възможно от банката да се обърнат към съда, като това най-често става, чрез заповдното производство по чл. 417 от ГПК. Това е опростена съдебна процедура, която снабдява кредитора Ви със способ за бързо събиране на задължението му по принудителен ред, чрез съдебен изпълнител. Законодателят обаче е предвидил като изискване за допустимост на заповедното производство, лицето да има обичайно местопребиваване на територията на България. Т.е. в случай че Вие живеете и работите в чужбина и такова производство е образувано срещу Вас, то ще е недопустимо и издаденият изпълнителен лист подлежи на обезсилване, като за целта трябва да направите възражение по надлежния ред.

Възможност да направите възражение, че производството е недопустимо и изпълнителният лист подлежи на прекратяване, е налице при наличието на две предпоставки: когато имате обичайно местопребиваване в чужбина - т.е. когато сте се установили преимуществено да живеете в чужбина, без това да е свързано с необходимост от регистрация или разрешение за пребиваване или установяване и заповедта не Ви е връчена лично - най-често в тези случаи заповедта за изпълнение е залепвана на входната врата на жилището на длъжника или е връчена на трето лице. Срокът за подаване на това възражение е 1-месечен от узнаване на заповедта.

Ако имате нужда от защита срещу издадена заповед за изпълнение, нашият екип е специализиран в представителство по подобни казуси и ще Ви съдейства.

Възможно е и част от сумите, които претендира банката да не са дължими, но това бихме могли да кажем само след като се запознаем подробно с всички договори и споразумения, които сте сключвали.