погасяване по давност

10.01.2024

Вашият въпрос:

Здравейте, Извинявам се, ще бъде малко дълго. Потърси ме някакъв господин, който даже не се представи и ми каза че се обажда от кантора на ЧСИ, което ми се вижда невероятно. Става дума за дължима сума към а1, която не е търсена от 2012 г. И не помня да са ме уведомявали с официално писмо, че прехвърлят задължението ми към колекторска фирма. Другият случай е: Бившият ми съпруг се самоуби. И съответно нашият син стана наследник на всичко, което притежава, включително и на дълговете му. Имаше ЧСИ към Топлофикация и сметката му беше блокирана с години. Синът ми рефинансира ипотеката която имаше съпругът ми и плати голяма част на Топлофикация. Частният съдебен изпълнител е погасил по давност сума от около 7000 лв. И му е казал че отпада. Но преди месец сина ми получи документи от друг ЧСИ, че отново е съзобновено искането по това задължение, което е от 2013 г. Кажете, моля Ви, как да процедираме. Да платим дтлговете, или да наемем адвокат за да прекрати давността, ако е възможно, тъй като един вече ни каза че трябва да си платим дтлговете.

Нашият отговор:

В конкретния случай е необходимо да се запознаем с всички документи по образуваните изпълнителни дела, тъй като има вероятност задължението да е погасено по давност. Това налага да се проучи на място в кантората на съдебния изпълнител какви действия са предприемани и съответно да се прецени дали има възможност за водене на дело.

Погасяването на задължение по давност е от компетентността на съда и единствено той може да обяви, че задължение е погасено по давност и същото се е превърнало в естествено такова. 

Поради това, дори и старото изпълнително дело да е прекратено, ако изпълнителния лист не е обезсилен, се дава възможност на кредитора да оттегли изпълнителния лист в оригинал и да образува нови изпълнителни дела.

 Ако желаете, можете да се обърнете  към нас за съдействие.