Нарушаване на коминно тяло

19.07.2023

Вашият въпрос:

Здравейте, Имаме следния казус. Мислим, че съседа над нас е нарушил коминното тяло (въздуховода за аспиратора защото няма предназначение за друго). Той е разбивал стената и е правил промени. След няколко обаждания накрая ме пусна в апартамента и измерих куфара ,където трябва да са затворени бетонните блокчета. По малък е от колкото са бетонните блокчета, а има и разминаване с нас и с куфара на съседите над него. Уведомих домоуправителя и исках заедно с него и техническо лице на сградата да се провери. Седмици наред домоуправителя не взема на сериозно нашата молба сякаш не иска да се занимава. Казва ние да ходим ние да мерим, че никой не живеел, после че нямало кухня, че нямало вода не миришело от тях.Последно каза, че незнае как изглежда съседа, а той прави почти 2 години ремонт над нас и всички се вписваме в домовата книга. В кухнята всеки ден ухае на готвено, често започна и във банята да ухае на готвено.Днес бях по настоятелен и оправданието е , че нямало никой и нямало да има никой в града още 2 месеца, а ние чуваме всеки ден как се стъпва отгоре и често да се реже нещо горе и монтира. Преди време по време на ремонта жена ми е видяла, когато е минавала отвън тръба на мястото на бетонните блокчета. Мислим ,че са премахнати с цел увеличаване на място за шкафове и на тяхно място е сложена пвц тръба, в която сме вързани към магистралата на комина и ние и съседа над нас. Към кого може да се обърнем и какво може да направим. Към адвокат с коя област на правото трябва да се обърна? В общината точно къде трябва да пусна жалба? Благодаря предварително.

Нашият отговор:

Можете да подадете жалба до общината, но в най-добрия случай резултатът ще е съставяне на протокол относно обстоятелството налице ли е нарушение на коминното тяло или не.

Разполагате с възможност да предявите т.нар. "негаторен иск", тъй като с действията си съседът Ви пречи да упражнявате пълноценно правото си на собственост върху Вашия имот. Кантората ни е специализрана в преставителство по вещноправни казуси и ако желаете да ни ангажирате, сме на разположение!