Необслужван кредит

04.07.2023

Вашият въпрос:

Здравейте! През 2020 год. си закупих стока на изплащане от БНП Париба на стойност 2499 лв. от тогава всичко съм си плащала , но от 3 месеца не съм плащала . Вчера получих съобщение, че кредита е прехвърлен към Агенция по събиране на вземания АСВ в същото време се обади жена от агенцията и ми заяви, че сумата от 3777 лв им дължа до 07.07.2023 год. Аз нямам откъде да намеря парите при което жената ми отговаря , да потърся от приятели и роднини. Моля ви за съдействие по случая!

Нашият отговор:

Видно от прикаченият файл, в договора няма уговорена лихва, но имате уговорена премия за застраховка. По идентичен случай /не същия, тъй като при Вас липсва уговорка за лихва/ отново с БНП Париба, се е произнесъл Върховния касационен съд /за справка ОПРЕДЕЛЕНИЕ № 50685 ОТ 30.09.2022 Г. ПО ГР. Д. № 578/2022 Г., Г. К., ІІІ Г. О. НА ВКС/, недопускайки второинстанционно решение до касационно обжалване, като е приел, че договорът за кредит е недействителен, тъй като в ГПР не е посочен разходът, който е сторен за застраховка. Върховните съдии пишат, че застрахователната премия представлява разход, който е следвало да бъде включен в ГПР и липсата на този разход в договора при изчисляването на ГПР е в противоречие с императивната разпоредба на чл. 11, ал. 1, т. 10 ЗПК, водещо до недействителност на договора на основание чл. 22 от ЗПК.

За Вас това означава, че дължите единствено чистата стойност на кредита - сумата която е получена. Не дължите сумата за застрахователна премия от близо 360 лв., която ако сте заплатила Ви се дължи обратно като недължима, поради липса на основание. Спорно е доколко дължите изобщо и законна лихва, но все още съдилищата не са се произнесли по този въпрос - това предстои да се развие в съдебната практика. 

Като заключение, дължите 2499 лв. общо, като от тях дори можем да приспаднем платените /ако са платени/ 360 лв. за премия. Добре е да платите разликата, тъй като един съдебен процес може да струва допълнително средства. За съжаление, в частните отношения няма възможности за разсрочване, ако между страните няма съгласие. Със сигурност не дължите толкова голяма сума, която се претендира от Вас от колекторите.

Ако някой реши да Ви ги претендира съдебно, обърнете се към нас, за да Ви съдействаме. Оставаме на разположение.