Консултация по делба на съсобствен имот

11.04.2023

Вашият въпрос:

Казусът е следният: Съпругата ми заедно с по-малката и сестра, баща им и майка им са живели в къщата на родителите до края на 1975 г., когато съпругата ми се жени и я напуска. Останалите трима живеят в къщата до смъртта на бащата в края на 1986 г. След смъртта му двете дъщери наследяват по 1/6, а майката 2/3 от къщата и двете жени / без съпругата ми / живеят в нея до смъртта на майката на 14.11.2013 г. Преди смъртта си обаче поради упражняване на постоянно вербално , а понякога и физическо насилие върху нея от по-малката сестра, тя е направила Завещание в полза на съпругата ми за цялото си движимо и недвижимо имущество, в това число и своя дял от къщата. Завещанието е надлежно саморъчно съставено с помощта на адвокат на 26.09.2008 г., нотариално заверено е при отварянето му на 24.02.2014 г. и е вписано в службата по вписванията на 04.03.2014 г. При това положение съпругата ми наследи 5/6 от къщата. На 07.07.2022 г. обаче и тя почина, а ние с дъщеря ни наследихме нейния дял , т. е. по 5/12 ид. части. И тъй като скоро се навършва година от смъртта и ние с дъщерята бихме искали да се приключи въпросът с подялбата, поради което имам следното питане: При така описаните обстоятелства и дати в конкретния случай приложима ли е десет годишната придобивна давност, от кога започва да тече тя и какво трябва да сторим с дъщеря ми за да я прекратим евентуално и да запазим гарантирано собствеността си върху дяловете ни? Ще поясня, че ние сме съгласни да изкупим дела на по-малката сестра, но тя не разполага с друго жилище, както и финансов ресурс да изкупи нашите дялове. От друга страна тя по никакъв начин не е заявявала намерение за своене на целия имот. Нещо повече - след смъртта на майка и тя не е плащала никакъв данък /вече 9 години/ дори за своя дял от къщата. Можем ли да искаме обезщетение за ползване на нашите части, както и за изхабяването им / къщата е доведена до безобразно състояние и е превърната в нещо като приют за отглеждане на котки/. Не че ще се възползваме от такова право, а по-скоро за респект при евентуални преговори. В тази връзка правно допустимо ли е да ни бъде прехвърлен делът на по-малката сестра срещу безвъзмездно ползване и поддържане на нашите дялове ? Благодаря Ви предварително за отговорите! Райчо Тасев, тел. 0884 962 951

Нашият отговор:

Основателното позоваване на придобивна давност е конкретно и винаги зависи от извършваните от страните действия. Поради това с дадената от Вас информация не можем да кажем дали позоваването от другите на придобивна давност би било основателно. Тъй като обаче времето не е във Ваша полза, бихме Ви посъветвали да предприемете действия за прекъсването на евентуална давност. Това става с предявявяване на иск (в случая за делба). Това, че лицето не е плащало данък, не означава, че не може да придобие имота по давност.

Можете да искате обезщетение за лишането Ви от ползването на имота след като изпратите писмена покана, с която поискате такова.

В случай на желание от другата страна, притежаваната от нея идеална част може да Ви бъде прехвърлена, но не може да е срещу безвъземздно ползване (Вие, придобивайки собствеността върху нейните идеални части, имате право да ползвате имота по силата на закона, в правото Ви на собственост се включва и задължението Ви да поддържате притежавания от Вас имот).