прекратяване на служебно правоотношение

31.01.2023

Вашият въпрос:

Здравейте, назначена съм за първи път работа в държавна администрация след проведен и спечелен конкурс на 06.12.2021г. На 31.01.23г. ми бе връчена заповед за прекратяване на службното правоотношение на основание чл.12, ал.4, ал.1 от ЗДСЛ. До момента съм ползвала 16 работни дена платен отпуск ( за 2022г.- 15 дни и един ден за 2023г.) и 24 дни болничен ( в този период се включват общо 3 дена събота и неделя). Въпросът ми е към 31.01.23г. изтекъл ли ми е изпитателния срок? Как се изчислява изпитателния срок, в него включва ли се ползвания болничен като календарни дни? Предварително Ви благодаря за отговора.

Нашият отговор:

Практиката на Върховния административен съд по въпроса е, че едногодишният срок по смисъла на чл. 12, ал. 1 от ЗДСл се равнява на 365 календарни дни, при "удължаването" на годината с дните на законоустановен отпуск те трябва да бъдат също календарни - Решение № 10430 от 07.08.2018 г. по адм. д. № 10267 / 2017 на Върховния административен съд.

Ако обаче в болничният се включват и почивни дни по предписание на органите, то не би трябвало да се вземат предвид от органа, а само реално неотработените дни - т.е. без събота и неделя. Има значение също така на какво основание е издаден болничният лист - общо заболяване, бременност и/или процедура ин-витро

Сметката трябва да се направи конкретно ден за ден, като се продължи по календар 1-годишния срок по ЗДСл, като се вземе предвид и основанието за болничният лист. Има шанс и да имате възможност да ползвате определени права по Кодекса на труда, тъй като той се прилага субсидиарно към държавните служители, които са на изпълнителнска длъжност, според най-новата практика на Върховния административен съд - в случая ако това е приложимо, срокът за изпитване би бил не 1 година, а определените в КТ 6 месеца максимален срок.

В тази връзка, има шанс срокът да е изтекъл, но е добре да ни запознаете с точните дати, основанието за ползване на болничния и конкретната заповед, за да можем да дадем консултация. Груба сметка за целите на отговора на това запитване показва, че има шанс срокът да е изтекъл.