запор от нап

25.09.2020

Вашият въпрос:

Здравейте,имам направен запор от НАП.По голямата сумана стойност 25 000лв е от фонд земеделие понеже не можах да изпълня бизнес плана по една програма , а другите по малкйи суми са от глоби на Кат и мисля осигуровки имаше.Аз съм самотна майка с две деца.Живея с мъж на семейни начила, но той се води на друг адрес по лична карта.(ако това има отношение по въпроса) Разрових се в ГПК чл444 и там намерих някои отговори относно Несеквестируеми вещи.и чл446 Несеквестируем доход. За момента получавам само майчинство и издръжка за едното дете.Имам желание да започна работа и намерих такава на 4 часа,за да си помагам на дохода и да си гледам децата през останалото време.В точките в члена е опоменато каква част ще се отдържа при минимална заплата и над нея със и без деца,които издържа длъжника.Аз нямам нищо на мое име нито имот нито кола и за момента не работя.А въпроса ми е :-Имат ли право да ми задържат сумата която ще получавам а тя е 1/2 от минималната заплата за страната?-Мога ли да сключа споразумение и към кого да е насочено?-Има ли давност запора и каква е тя и при какви условия,нали няма да плащат децата ми след време ако не мога да го изплатя?-Ако се споразумеем за дадена сума,а след време примерно си намеря по високоплатена работа значи ли ще пак ще ми запорират заплатата или си остава договорената сума?И последно,как да процедирам? Много ви благодаря,че бяхте толкова мили да ми отговорите.

Нашият отговор:

1. Предвид обстоятелството, че изпълнителното дело е образувано за публични задължения, прагът на несеквестируемия доход, респ. на имуществото, което не подлежи на принудително изпълнение, не се определя от разпоредебите на ГПК, а от разпоредбата на чл.213 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Съгласно ал.1, т.3 от разпоредбата, не подлежат на принудително изпълнение трудовото възнаграждение, обезщетението по трудово правоотношение, всяко друго възнаграждение за труд, пенсията или стипендията - в общ размер до минималната работна заплата месечно. срещу същото няма да може да бъде насочено принудително изпълнение. Може да се наложи да представите доказателства за съответните обстоятелства пред публичния изпълнител.

2.Можете да поискате задължението да бъде разсрочено. За целта трябва да подадете искане до компетентния орган, за да разреши плащането на дължимите суми да става на части (разсрочване), съгласно одобрен погасителен план. Предпоставките за това са в чл.183 от ДОПК.

3. Давността за публичните задължения е 5-годишна и започва да тече от 01.01 на годината, следваща годината,през която е следвало да се плати публичното задължение, освен ако в закон е предвиден по-кратък срок. За да Ви дадем становище, трябва да разгледаме справката от публичния изпълнител, от която е видно за какви задължения е образувано изпълнителното дело. Тъй като наложеният запор спира давността, от значение е дали давността е изтекла преди това.

4.  Задълженията се включват в наследството наследодателя и ако децата Ви приемат наследството, ще отговарят за всички Ваши задължения.

5. Разрешението за отсрочване остава с парамтерите, с които е дадено.