Делба на имот

15.01.2020

Вашият въпрос:

Здравейте, първо искам да благодаря за отговора, относно поставения ми въпрос при предходното ми запитване. Сега, моля, да ми отговорите, ако реша да ползвам вашите услуги за решаване съдебно на спора . колко би ми струвало тази услуга до окончателно разрешаване, т.е. до прехвърляне собствеността на 100 % на имота на един човек и колко време най - много би отнело целия процес.

Нашият отговор:

За да Ви дадем становище за това колко би Ви струвало производството, е необходимо първо да се запознаем с документите, тъй като както държавната такса към съда, така и нашето адвокатско възнаграждение, се определят в зависимост от цената на иска.

По отношение на продължителността на производството - на първо място зависи дали производството ще се води пред Софийския районен съд или пред районен съд в провинцията, а като се вземе предвид обстоятелството, че делбеното производство е двуфазно и всяко от решенията подлежи на 3-инстанционно обжалване, в най-добрия случай, ако не се обжалват решенията, година-година и половина за приключване на производството. За прехвърлянето на собствеността обаче е от значение дали ще искаме съдът да ни го възложи или ще се изнесе на публична продан, което пак зависи от документите. Ако имаме основание да искаме съдът да ни възложи имота - в посочената година-година и половина ще се включи и това, но ако трябва да се мине през публична продан, поне още 6 месеца.

По всяко време на процеса, можем да сключим договор за доброволна делба, с който да разрешите спора и всичко да приключи, което значително би ускорило процедурата.