Наследствен имот

20.10.2019

Вашият въпрос:

След смъртта на родителите и брат ми сънаследници на въпросния имот сме аз 50 % и двете деца и съпругата на брат ми 50%. Имотът е парцел извън регулация в с. Горни Лозен, около 500 кв.м и двуетажна необитаема вила. Доколкото ми е известно, имотът е неделим. Аз живея в чужбина. През последните години се опитвам с труд и финанси да поддържам имота, който е изцяло занемарен, а сградата, многократно обирана, се руши. Това лято се опитах да осъществя контакт с племенника ми, за да е поравно участието и на двете страни. След еднодневно "участие" той престана да отговаря на обажданията ми, крие се, не отговаря и на имейл. Поисках копие на Нотариалния акт, но и това не получих. Предложих му да обсъдят в семейството вариант аз да им платя тяхната част или те да купят моята, но оттогава ми е невъзможно да установя контакт с тях и нямам отговор. Възнамерявам да вложа значителни средства и труд в обновяването на имота, но смятам, че е несправедливо при липсата на разбирателство помежду ни. Не бих искал да се стига до публична продан, но съм готов и на тази стъпка. Очаквам Вашия съвет и план за следващи действия! Поздрави!

Нашият отговор:

Способът за прекратяване на съсобствеността е делба. Делбата може да бъде извършена извънсъдебно - чрез договор за доброволна делба, или съдебно.

С оглед обстоятелството, че другите съсобственици не проявяват желание за извънсъдебно уреждане на въпроса за собствеността на имота, остава единствено възможността да предявите иск за делба.

След като по делото бъде назначена съдебно-техническа експертиза, която установи, че имотът е неподеляем, разполагаме със следните възможноти:

1. Разпоредбата на чл.349, ал.2 от ГПК, предвижда, че  ако неподеляемият имот е жилище, всеки от съделителите, който при откриване на наследството е живял в него и не притежава друго жилище, може да поиска то да бъде поставено в неговия дял, като дяловете на останалите съделители се уравнят с друг имот или с пари.  В случая, ако не са налице тези предпоставки (от написаното от Вас съдя, че същите не са налице), можем да пристъпим към втория вариант):

2. Имотът да бъде изнесен на публична проданл, разполагаме с възможността по чл.354 от ГПК -  Когато имотът се изнася на публична продан като неподеляем, всеки от съделителите в делбата може да го изкупи при условията на чл. 505, ал. 2. - т.е. трябва да участваме в наддаването, като подадем наддавателно предложение, и да изразим желание да закупим имота на най-високата продажна цена (възможно е само ние да сме подали наддавателно предложение).

Съдебната делба е производство, което отнема много време, но при липса на разбирателство между съсобствениците за прекратяване на съсобствеността по извънсъдебен ред, това е единствената възможност.

По отношение на сумите, които сте вложили вече, можем да предявим иск, в рамките на делбеното производство, за частта от сумата, припадаща се на другите съсобственици.

По отношение на нотариалния акт - след като проучим имота, можем да получим незаверено копие от същия от Агенция по вписванията, за да се ориентираме във фактическата обстановка.

Кантората ни е специализирана в представителство по вещноправни казуси и ако желаете да ни ангажирате, сме на разположение!