съдебни действия срещу длъжник

12.05.2019

Вашият въпрос:

Имам просрочени задължения към финансова институция и ме заплашват със съдебни действия. Кога ще бъда уведомен за такива и как мога да се защитя? Мога ли да прехвърля имоти и вещи на роднини и какъв е шансът това да се оспори впоследствие? Какви са правомощията на ЧСИ и как мога да се спася от него? Мога ли да си променя адресната регистрация? Мога ли да не го допусна в жилището, или да не вземе вещи? Може ли да скрия вещи преди посещението му? ЧСИ може ли да иска последващо посещение и може ли да го прави без аз да съм уведомен и в мое отсъствие? Може ли след запор на работна заплата да се предоговори на минималната или на граждански договор? Аз съм съсобственик на семеен апартамент и селски имоти. Може ли те да се делят и продадат?

Нашият отговор:

Ако срещу Вас бъде заведено дело, документите от съда ще бъдат изпратени на постоянния Ви адрес или на настоящия, ако имате регистриран такъв. Повече информация за реда за уведомяване за заведено дело може да прочетете тук: Уведомяване за заведено дело

В случай че прехвърлите имуществото си с безвъзмездна сделка, същата може да бъде атакувана от кредиторите Ви, тъй като увреждате интересва им. Ако прехвърлянето е на Ваш съпруг, низходящ, възходящ, брат или сестра, знанието за увреждането се предполага.

Съдебният изпълнител може да образува изпълнително дело срещу Вас само след като има издадено срещу Вас изпълнително основание - съдебно решение или заповед за изпълнение на парично задължение. При наличие на такова основание, съдебният изпълнител може да образува изпълнително дело и да насочи изпълнението срещу Вашето имущество, в това число да го запорира, респ. да възбрани недвижимите Ви имоти и да ги изнесе на публична продан.

Не съществува забрана да промените адресната си регистрация. Важно е на посочения адрес да има лице, което при получаване на книжа от съда, да Ви уведоми своевременно.

При насрочване на опис на движими вещи съдебният изпълнител няма право да влезе в имот, който не е собственик на длъжника без неговото съгласие, респ. без съгласието на собственика на имота.