прекратяване на назначение на държавен служител няколко дни преди изтичане на изпитателния срок

12.02.2019

Вашият въпрос:

Здравейте, Съпругът ми беше назначен в ........ на 12 февруари 2018 г. след конкурс. От 7 февруари тази година е в болничен като същата вечер случайно разбра, че е ако е бил отишъл на работа е щял да получи заповед за прекратяване на назначението му заедно с още 2-ма колеги - най-вероятно от 8 февруари, защото от тази дата са заличени смените му в актуализиран работен график, изготвен на 7 фев и от тогава са прекратени договорите на колегите му. 2-мата колеги са назначени много по-скоро (преди 3-4 месеца), работили са в други екипи и съпругът ми няма представа доколко са се справяли с работата и какви са причините за уволнението им. За него се опитват да се мотивират с некомпетентност, което не отговаря на действителността. Причините са лични, но това е без значение предвид Вашите разяснения, че по време на изпитателния срок е достатъчно да впишат само чл.12 като мотив. На 8 февруари той внесе възражение, което прилагам и което ще Ви запознае по-детайлно със ситуацията. Вчера разбра, че са възложили на негови колеги повторна проверка на всичките му задачи от последните 2 месеца. Предполагаме, че възнамеряват да отговорят отрицателно на възражението му и наредената проверка е с оглед подготовка за евентуално завеждане на дело от страна на съпруга ми. Това ни изненада, защото предполагахме, че няма никакви права по време на изпитателния срок. Въпросите ми са следните: 1. Има ли той някакво законно основание да се бори срещу несправедливо прекратяване на договора, въпреки че още е в изпитателен срок, предвид описаните във възражението обстоятелства? 2. Възможно ли е те да се съгласят да прекратят назначението на друго основание, предвид факта, че договорът ще бъде прекратен след изминаването на 1 календарна година, макар че е имало прекъсване (15 дни платен отпуск и 3 дни болнични преди 12 фев 2019)? Той вече е готов да напусне предвид създалите се отношения, но тъй като най-вероятно ще кандидатства отново в държавната администрация, иска да не загуби цялата година изпитателен срок заради 18 дни. Възнамерява да им предложи да отработи тези 18 дни след болничния си и след това сам да подаде молба за напускане, но се опасява, че ще му откажат дори това. Така че дали е възможно прекратяване на друго основание от 18 февруари и дали в следващата администрация ще са наясно, че 1-годишният срок не е изтекъл или няма да са наясно след като е изтекла над 1 календарна година? Благодаря Ви предварително за отделеното време.

Нашият отговор:

1. При прекратяване на договора от органа по назначаването на основание срокът за изпитване от значение за законността на прекратяването е единствено да е налице валидна уговорка за изпитване и прекратяването да е направено преди изтичане на срока. При това положение други възражения срещу незаконосъобразността на уволнението, в това число, че служителят всъщност се е справял със задълженията си или че грешките са в резултат на пренатовареността бихи били неоснователни. 

2. На какво основание трудовият договор ще бъде прекратен зависи от волята на страните, ако органът по назначаването изрази съгласие, може да се прекрати по взаимно съгласие. Предвид обстоятелството, че срокът за изпитване няма да е изтекъл, при постъпване на държавна служба в друго звено на администрацията, ще започне да тече нов срок за изпитване. Това обстоятелство се отбелязва в досието на съответния служител и от последващата администрация ще имат достъп до досието, съответно ще разберат за това обстоятелство.