Наследство с дългове

22.01.2019

Вашият въпрос:

Здравейте , Майка ми почина Февруари месец 2018 г.Скоро сестра ми получи запор поради нейно задължение ,което тя покри. Обаче разбира,че се очаква и други известия за изп.дело за друг дълг.Днес аз също разбрах за един.Просто не знаем колко заема и на каква точна стойност са ,докато не отидем в БНБ. Апартамента,който наследяваме се дели на майка ми и баща ми ,с който е разведена .Баща ми разбрал,че били запорирали апартамента т.е.нейната част .Възможно ли е ? На нас ни е непосилно да платим тези дългове ,които тя ни е оставила .Искам да ви попитам ,като компетентни лица ,ако се откажем от наследство ,до колкото се запознах няма да търсят нищо от нас ,но прочетох че понякога този иск от наследниците се отхвърля от съда ,поради интерес на кредиторите ,ще търсят ли след време децата ни ,като пораснат? Какво би станало с дела на майка ми 1/2 И какво с дела на баща ми 1/2 ако има тази опция да се откажем от наследство и се отървем от тези големи дългове ? Много ще съм ви благодарна ,ако ми помогнете !

Нашият отговор:

За да можете да извършите валиден отказ от наследство, е необходимо преди това да не сте приели наследството. Приемането може да се направи изрично или с т.нар. "конклудентни" действия, тоест такива от които се подразбира намерението Ви да приемете наследството. 

След като има отказ от наследство, вписан в специалната книга в съответния компетентен районен съд, кредиторите на наследодателя Ви няма да могат да търсят изпълнение от Вас. Съдът не може да отхвърли искането за отказ от наследство, но отказът може да бъде отменен по иск на кредитора, предявен в определения от закона срок. Ако се откажете от наследството, то ще премине в своята съвкупност към следващия ред наследници - родители, братя и/или сестри, роднини от съребрена линия. 1/2 от имуществото, придобито по време на брака, ще продължи да бъде собственост на баща Ви. С отказа от наследство той ще се откаже само от 1/6 ид.ч. от това имущество, което представлява припадащата му се по наследство част от дела на майка Ви.