Обезщетение при трудова злополука

02.08.2018

Вашият въпрос:

На 21 юни тази година претърпях трудова злополука при което си счупих дясната ръката в лакътя при това имаше и изкълчване. Още на 21 наместиха изкълченото и гипсираха,а на 26 юни ме оперираха за да отстранят строшените частици.Въпросът ми е предприятието дължи ли ми обезщетение, ако да, какви документи трябва да приготвя и къде трябва да ги представя .Злополуката е приета за трудова ,но за сега нямам нищо изплатено освен 3 дни болничен ,нямам изплатена и застраховка.Ще ви бъда много благодарна, ако ме посъветвате как да действам ? Аз съм в болничен до 28 август,а след това не знам ,,ще се разбере след физиотерапията.Благодаря Ви,

Нашият отговор:

След като имате разпореждане на НОИ за приемане на злополуката за трудова, което е влязло в сила, можете да претендирате обезщетение от работодателя си - трябва да му представите всички документи, удостоверяващи извършените разходи във връзка със злополуката - по отношение на обезщетението за имуществени вреди, а по отношение на обезщетението за неимуществени вреди - цялата медицинска документация, а размерът на обзещетението за претърпени болки и страдания се определя по справедливост, поради което може да определите приблизителен размер, който да заявите пред работодателя. Ако работодателят Ви откаже да Ви изплати обезщението, можете да предявите иск пред съда. Ако смятате, че работодателят Ви . няма да Ви изплати обезщетението доброволно, може да потърсите защита на правата си направо по съдебен ред. По отношение на застраховката - ако става въпрос за задължителна застраховка "трудова злополука", е необходимо да заявите претенцията си пред застрахователя, като отново представите всички документи за сторени разходи и медицинската документация. Можем да Ви съдействаме както за завеждане на претенция пред застрахователя, така и за отправяне на покана за изплащане на обезщетение до работодателя Ви.

Кантората ни е спеициализирана в представителство по казуси като Вашия и ако желаете да ни ангажирате, сме на разположение!