наследство на починала братовчедка

07.06.2018

Вашият въпрос:

Скоро наша братовчедка почина без да остави наследници от I-ви ред - деца и внуци. Ние сме 8 първи братовчеди от страната на баща и и 2 първи братовчеда(брат и сестра) от страна на майка и . Няма живи родители. Няма живи роднини от II-ри ред и от III-ти ред Братовчедка ни притежава земеделски земи - част от тях наследени от майка и. Също така притежава апартамент закупен от нея. Въпросът е братовчедите на какъв дял от наследството имат право? Освен това едната братовчедка от страната на майка и е починала след смъртта на братовчедката ни - тя няма деца има само жив съпруг и брат. Този съпруг има ли дял от наследството? Предварително благодаря за отговора.

Нашият отговор:

Всички наследници от съответния ред, във Вашия случай от четвтърти ред, наследяват поравно, като всеки от Вас ще придобие идеални части от наследството. По отношение на наследниците на починалата братовчедка от страна на майка й, тъй като същата е починала след наследодателя, е налице т.нар. "наследствена трансмисия".  Ако същата не се е отказала от наследството, нейните наследници съпруг и брат, имат право на дял от наследството на наследодателя, в случай че са приели нейното наследство (което е по-вероятната хипотеза). 

От гореизложеното следва, че всички Вие имате право на 1/10 ид.ч. от наследството на наследодателя, като съпругът и братът на починалата братовчедка имат право на 1/2 от 1/10 ид.ч., т.е. 1/ 20 ид.ч. от наследството на наследодателя.