Запор от НАП на физическо лице

06.07.2017

Вашият въпрос:

Здравейте, Краят на миналата година от НАП ми беше направен запор на лична разплащателна сметки и на две кредитни карти. Запорът беше по повод неплатени осигуровки за период 2013-2015 и лихви по тях. Началото на тази години изплатих цялата дължима сума за миналите осигуровки и остана неплатена само сумата от лихвите, която е 2200лв. Въпросите са ми следните: 1. Може ли да отпадне по давност сумата от лихви , колко години е давността и от кога се смята- от датата на запора или година за година, от когато са лихвите чрез подаване на заявление.; 2. Може ли да се запорират кредитни карти? Ако не, как може да се премахне запора? 3. Тъй като запорът е за 6600лв, а главницата от 4400лв. е изплатена, възможно ли е да се изиска от НАП да намалят запора на 2200лв.(оставащата неплатена сума). Благодаря предварително за отговора!

Нашият отговор:

При образване на изпълнително дело за събиране на публични вземания се променя редът на погасяване, като задълженията се погасяват в следната последнователност: разноски,главница, лихви. 

С предприемане на действия по принудително изпълнение на задълженията се прекъсва давността и започва да тече нова такава. Лихвите върху публични вземания също имат характер на публични вземания, съгласно разпоредбата на чл.162, ал.2, т.9 от ДОПК, поради което за тях се прилага петгодишната давност по ДОПК. Давността за публичните вземания започва тече от 1-ви януари на годината, следващата годината, в която е възникнало задължението.

Не е допустимо да се налага запор върху кредитна карта, тъй като средставата, които се намират по нея, са собственост на издателя, а не на картодържателя. Тъй като обаче съдебният/публичният изпълнител, няма данни за вида на сметката, по която налага запор, можете да подадете молба, придружена с удостоверение от банката, че сметката, по която е наложен запор, е за кредитна карта, при което запорът следва да бъде вдигнат.

Тъй като до окончателното изплащане на сумите, ще продължи да се начислява лихва и сумата от 2200 лева ще се променя, НАП не следва да намалят запора Ви.