ТД с изпитателен срок 6 месеца

25.04.2017

Вашият въпрос:

Здравейте,бих искала да попитам как мога да напусна безболезнено за мен,ако трябва да дам предизвестие от 30 дни ,а няма да мога да ги изработя,и имам клауза в договора,според която ако на пусна в рамките на 1 година по своя инициатива,дължа на работодателя 1 брутна заплата със законна лихва,чл.325 ал.1 т.1.А на 8.05 трябва да започна друга работа?Благодаря Ви предварително!

Нашият отговор:

1. Ако не можете да изработите срока на предизвестието, имате две възможности - да прекратите трудовия си договор със заявление до работодателя на някое от основанията по чл.327 от КТ (трудовият договор в този случай ще е прекратен от момента на достигане на заявлението до работодателя Ви) или да заплатите брутното трудово възнаграждение за срока на предизвестието, което няма да спазите.

2. Ако уговорката, че трябва да работите поне една година, е свързана с проведено и платено от работодателя Ви обучение, ще трябва да платите уговореното в трудовия договор. В случай обаче че не е проведено обучение, тази уговорка е недействителна и не дължите тази сума.