Придобиване на имот след 45 г.плащане на данък данък.

24.04.2023

Вашият въпрос:

Здравейте,от много години стопанисваме имот,преди години бяхме дали заявление за закупуване съответно ни беше отказано,до ден днешен обаче продължаваме да плащаме данък за имота. Интересувам се след повече от 40 години плащане на данък върху имота имам ли шансове някога да го закупя този имот Поздрави К.Димитров

Нашият отговор:

За придобиване на имота по давност не е достатъчно само плащането на данъци. Съдебната практика приема, че е необходимо и извършването на други действия, от които да се направи извод, че лицето владее имота и го смята за свой. Тъй като тези казуси се отличават с висока степен на конкретика, е необходимо да се запознаем с конкретните извършвани от Вас действия, за да преценим дали същите изпълняват състава на владението по смисъла на закона.

На следващо място, от значение е кога сте подали заявлението за закупуване, тъй като това е конклудентно действие от Ваша страна, с което признавате, че към момента на подаването му не сте били придобили имота по давност. Тъй като обаче от казаното от Вас предполагам, че става въпрос за имот частна държавна/общинска собственост и предвид обстоятелството, че придобиването на тези имоти на основание 10-годишно давностно владение стана възможно едва миналата година, не смятам, че това заявление би било проблем, но все пак е необходимо да уточним момента на подаването му и евентуално със съдържанието му (ако разполагате с копие).

В случай че извършваните от Вас действия представляват владение по смисъла на закона и сте ги извършвали в изискуемия от закон срок, разполагате с възможност да предявите иск, с който да бъде признато за установено, че сте собственици на имота на основание придобивна давност.

Кантората ни е специализирана в представителство по казуси като Вашия и ако желаете да ни ангажирате, сме на разположение!