ПРИДОБИВАНЕ НА ИМОТ ПО ДАВНОСТ

27.03.2023

Вашият въпрос:

Сграда - ресторант построен през 1973 год. с Нотариален акт в който е посочена само сградата без земята под нея. В същото време през 2004 год. заедно със сградата е декларирана и земята и съответно през тези години до момента плащаме данък на сградата и земята под нея.По скица от кадастъра се вижда, че земята е общинска.Въпросът ми е: Възможно ли е тази земя на която е построен ресторанта и сме плащали данък в продължение на 19 г. да се придобие по давност ? Очаквам Вашият компетентен отговор.

Нашият отговор:

За да бъде придобит по давност имот-общинска собтвеност, е необходимо да сте владяли имота от 01.06.1996г. до настоящия момент, тъй като от 2006г. беше в сила мораториум за придобиване на имоти - общинсак собственост по давност, и времето от 2004г. до 31.05.2006г. се взема предвид като период, в който сте владяли имота, но от 31.05.2006г. до 08.03.2022г. давността е била спряна и не е текла. Това означава, че от влизане в сила на Решението на Конституционния съд 09.03.2022г., което обяви за противоконституционна разпоредбата, с която е наложен мораториум за придобиване по давност на имоти държавна и общинсака собственост, давността е продължила да тече. От посоченото от Вас следва, че не сте придобили владението на земята на годно правно основание, поради което и за Вас приложимият давностен срок е 10-годишен. При това положение, в случай че владеете земята от 2004г. насам, към настоящия момент не е изктекъл необходимият период. Следва да имате предвид, че това, че сте декларирали сградата и земята едва през 2004г. и от този момент плащате данък, не означава, че това е началото на владението Ви. Ако преди това сте осъществявали владения върху имота, може да се позовете на него (от 01.06.1996г., тъй като тогава за пръв път се предвижда възможността за придобиване на имот по давност).

В казуси като Вашия конкретиката е основна, като за всеки казус следва да се преценява поотделно дали извършваните действия представляват владение по смисъла на закона. Поради това, бихме Ви посъветвали да се срещнем, за да обсъдим подробно извършваните от Вас действия, да се запознаем с документите, с които разполагате (вкл. нотариалния акт за ресторанта), за да преценим дали към настоящия момент във Ваша полза давността е изтекла и респ. дали можете да предявите иск за имота.

Кантората ни е специализарана в представителство по вещноправни казуси и ако желаете да ни ангажирате, сме на разположение!