Удостоверение за наследници

10.11.2021

Вашият въпрос:

Здравейте! В Австрия почина брата на майка ми (т.е. моят вуйчо). Той има двойно гражданство и преди повече от 30 години е сключил църковен брак с австрийка, но нямат деца. Не знам дали имат граждански брак. Тя твърди, че двамата са направили завещание, според което при смърт на единия другият наследява всичко. Обаче в удостоверението за наследници, издадено в България, като негов наследник е посочена само майка ми. Жена му(австрийката) както и брат му не са посочени като наследници. Възможно ли е да е станала грешка или той е направил друго завещание, с което лишава жена си и брат си от наследство или съществува съвсем друга възможност?

Нашият отговор:

По отношение на брата на починалия:

В България в удостоверенията за наследници се посочват само лицата, призовани към наследяване. Тъй като майка Ви е наследник от втори ред, а братът на починалия - от трети ред, тя изключва последния, поради което същият не е посочен в удостоверението за наследници.

По отношение на съпругата на починалия:

Както в България, така и в Австрия, валиден е само гражданският брак. 

Обстоятелството, че дамата не е посочена като наследник в удостоверението за наследници обаче не означава, че същата не е наследник, тъй като това може да се дължи на обстоятелството, че имат сключен граждански брак, но същият не е отбелязан в регистрите на населението в Република България.

От значение за определяне на кръга от наследниците е обстоятелството къде е било обичайното местопребиваване на починалия към момента на смъртта му, тъй като ако е в Австрия, ще се прилага австрийският закон.

Поради това, за да Ви дадем по-конкретно становище, е необходимо да се запознаем в детайли с фактическата обстановка.