Задължение към Комисия за регулиране на соъбощенията

23.03.2020

Вашият въпрос:

Добър ден.Имам наложен запор от КРС по сумата по дебитната карта във връзка със стари задължения.Въпроса ми е,защо не съм информирана по никакъв начин ,не ми е представен никакъв документ който,да ме уведомява.Разбрах за случилото се, когато ми се наложи да ползвам дебитната си карта.И още повече в момент когато са забранени всякакви запори.Хубав ден.

Нашият отговор:

За удовлетворяване на вземания, произтичащи от актове на КРС, се образува изпълнително дело при публичен съдебен изпълнител. По принцип той е длъжен да Ви уведоми, че имате право в 7-дневен срок от получаване на съобщението за задълженията Ви да изпълните доброволно. Ако не го направите, той отново следва да Ви уведоми, като този път Ви изпрати покана за доброволно изпълнение с възможност да изпълните доброволно в нов  7-днвен срок. Поканата подлежи на обжалване от деня на връчването. Ако не Ви е връчена, разполагате с възможност да искате възстановяване на срока за обжалване. Възможно е, ако не поддържате актуален постоянния си адрес, документите да са връчени.  Запорът може да е наложен по-рано, а и съгласно параграф 52 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, текстовете на чл.5, в който е уреден въпросът за налагане на запори е в законна сила от 24.03.2020г.

По-добра възможност е да поискате вземанията Ви да бъдат отписани, като погасени по давност. Ако са толкова стари, че са били погасени по давност още преди образуване на изпълнителното дело,  то те не могат да се събират принудително. Ако получите нещо от съдебен изпълнител, можете да ни потърсите, за да Ви съдействаме в организирането на защитата Ви.