Делба на имот

27.02.2020

Вашият въпрос:

Здравейте,имам следния проблем.Със съпруга ми сме разведени от 2018г и в момента водя съдебна делба за общото ни жилище,което ползваме с двете ни пълнолентни деца.Въпросното жилище е неделимо.В процеса на делото се разбра,че бившият ми съпруг е дарил неговита реална част от въпросния имот на сестра му,като си е запазил вещно право на ползване.Въпросът ми е-по какъв начин аз мога да защитя себе си и децата,ако спечеля делото и съда присъди къщата на мен.Може ли сделката сключена от мъжа ми преди делбата да бъде оспорена/по време на това събитие той е лежал в психиатрията/ и има ли някакъв начин,това вещно право да бъде анулирано.Има ли някаква давност за това.Има ли някакъв вариант,той да не виси до живот на шията ми и да изнудва мен и децата с това вещно право?

Нашият отговор:

Предвид обстоятелството, че съпругът Ви е лежал в психиатрия, от значение е неговото душевно състояние.

Можете да предявите иск за прогласяване нищожност на сделката, сключена от съпруга Ви, на основание чл.26 от ЗЗД - поради липса на съгласие. Върховният касационен съд приема, че в основанието за нищожност по чл. 26, ал. 2, изр. 1, пр. 2 ЗЗД попадат всички  случаи, в които лицето е дееспособно, но поради душевна болест е в трайна неспособност за разбиране или ръководене на действията (душевна болест или старческо слабоумие).

Ако съпругът Ви страда от такава болест, разполагате с възможност да предявите установителен иск за нищожност на сделката и към настоящия момент, тъй като прогласяването на нищожност може да иска всяко лице, което има правен интерес. Предявяването на иск за прогласяване на нищожност не е ограничен с давностен срок. 

Ако съпругът Ви е бил във временно и преходно състояние на неспособност, сделката може да бъде унищожена, на основание чл.31 от ЗЗД. Давностният срок за предявяване конститутивния иск за унищожаване на сделката е 3-годишен и започва да тече от момента на сключване на сделката.

За да Ви дадем становище, е необходимо да се запознаем с медицинските документи относно състояението на съпруга Ви. Съветваме Ви да предприемете своевременно действия за защита на интересите си. Кантората ни е специализирана в представителство по казуси като Вашия и ако желаете да ни ангажирате, сме на разположение.