Образуване на изп. дело след изтекла давност

18.10.2019

Вашият въпрос:

Здравейте, Искам предварително да Ви благодаря за отделеното време. Имам следният казус. В края на септември (29-ти, ако трябва да съм точен) разбрах, че по една от банковите ми сметки е наложен запор за определена сума. Трябваше да отида до офис на банката, за да получа запорното съобщение, тъй като нямах спомен да дължа пари на някого. Оказа се, че е от ЧСИ по повод изпълнително дело за глоба от Столична Община. Глобата е от 23.10.15, а изпълнителното дело е от 2018 г. По силата на чл. 82. ал. 1 буква а) от ЗАНН и при отсъствието на действия по чл. 82. ал.2, давността на глобите не е ли две години? И ако е така, незаконосъобразно ли е решението на ЧСИ да образува изп. дело въпреки изтеклата давност по вземането? Ако е незаконосъобразно, как да процедирам и да си търся правата? Вече направих консултации с адвокат, но се отказах от услугите му тъй като преценихме, че не си заслужава да вложим средства и усилия за такава дребна сума. Но на 15-ти този месец получих втори запор за подобна сума пак от същия ЧСИ. Ситуацията е подобна: глоба от Столична община на 12.08.2016, изпълнителното дело е от 2019 г. Искам да направя едно уточнение: въпреки че настоящият ми и постоянен адрес съвпадат и не са променяни през цялото време от налагането на първата глоба до ден-днешен, аз нито веднъж не съм бил уведомен, че срещу мен има образувано изп. дело, не ми е връчван изпълнителен лист и не съм получавал молба за доброволно изпълнение. Също така, по-голямата част от задълженията ми по двете изп. дела са разноски по изпълнението, които не знам какво представляват. За съжаление днес едната запорирана сума беше изтеглена от моята банкова сметка. Та, въпросът ми е какво да правя оттук насетне? Искрени благодарности!

Нашият отговор:

Давността за задълженията за глоба е 2 години и с оглед обстоятелството, че преди образувано на делото при ЧСИ, не са предприемани действия за принудително събиране на сумата,  поради което, ако към момента на образуване на делото, същата е била изтекла, предприетите действия не могат да я прекъснат (предвид обстоятелството, че сте ни изпратили документи по две изпълнителни дела - едното от които е от 2018, а другото от 2019г., по отношение на делото от 2018г. е от значение кога същото е образувано).

Задължението по влязло в сила наказателно постановление е публично общинско вземане по смисъла на чл. 162, ал.2, т.7 от ДОПК.  Публичните задължения подлежат на отписване след направено искане в този смисъл от длъжника. 

Тъй като обаче вземането е възложено за събиране на частен съдебен изпълнител, в практиката има противоречие дали частният съдебен изпълнител може да се произнесе по молба за отписване или е необходимо да водим иск за установяване недължимост на сумите. Тъй като практиката е противоречива, Ви предлагам първо да подадем молба за отписване до ЧСИ (тъй като при този вариант не се дължат държавни такси), а ако ЧСИ, респ. директорът на ТД на НАП откаже, ще преценим по кой вариант да действаме - дали да обжалваме тяхното решение пред Административния съд или да водим иск за недължимост.

След като бъде установено, че не дължите сумата, можем да искаме и връщане на заплатеното от Вас. 

Ако желаете да ни ангажирате, сме на разположение!