Може ли съсобствениците да прекратят едностранно договор за разпределение право на ползване на съсобствен недвижим имот?

25.06.2019

Вашият въпрос:

Съсобственици сме на двуетажна двуфамилна къща намираща се в парцел с излаз на път от 11 метра. Имаме Договор за разпределение на право на ползване на съсобствен недвижим имот / нашата част е 2/. Съсобствениците закупиха съседния парцел и въпреки това не желаят да направим доброволна делба. Могат ли еднолично да поискат прекратяването на Договор за разпределение на право на ползване на съсобствен недвижим имот /съдебно или чрез общината/ и да ни лишат от достъпа до гаражното пространство и да се допусне минимален излъз на път от 5,5 метра . Ако не е възможно ние имаме законо основание да изискаме изграждане на ограда на съсобствения имот.

Нашият отговор:

Във Вашата хипотеза имаме разпределяне ползването на съсобствен недвижим имот по чл.32, ал.1 от ЗС - по взаимно съгласие на съсобствениците.

След като вече имате такъв договор, същият може да бъде прекратен само по взаимно съгласие на съсобствениците. За да може същият да бъде изменен, е необходимо взаимното съгласие на съсобствениците, а в случай че такова не може да бъде постигнато - съсобствениците могат да искат от съда да преуреди по реда на  чл. 32, ал. 2 ЗС уговореното разпределение. Такова искане обаче е допустимо само ако са се променили съществените обстоятелства, с оглед на които е било постигнато споразумението. Съществени са обстоятелствата, свързани с предназначението и състоянието на съсобствената вещ /ново строителство или премахване на съществуваща постройка, намаляване или увеличаване на площта на съсобствения имот в резултат на регулационни изменения /или с обема на правата на всички съсобственици/ придобиване на право на собственост по давност върху идеална част от трето лице, възстановяване на запазена част от трето лице по реда на чл. 30 ЗН, разпоредителни сделки между съсобствениците, вследствие на които се намалява квотата на един съсобственик за сметка на друг и др./. Необходимо е променените обстоятелства да правят извършеното от съсобствениците реално разпределение несъответстващо на новото фактическо положение.

В случай че другият съсобственик предприеме действия, с които Ви лишава от възможността да упражнявате правото си на собственост в пълен обем (в това число, отнеме Ви достъпът до гаража, например), разполагате с възможност да предявите негаторен иск, с който да искате от съда другият съсобственик да бъде осъден да преустанови противоправното си поведение, което създава пречки за Вас при упражняване правото Ви на собственост. 

Отношенията Ви с лицето по отношение на съседния имот вече не са на съсобственици, така че при проблем с границите може да предявите иск по чл. 109а от ЗС, съгласно който собственикът на недвижим имот може да иска определяне на границите между своя и съседните имоти. По този начин можете да си осигурите защита от проблеми, свързани с излаза на имота към пътя.

В случай че искате да бъде извършена делба и при липса на съгласие на другите съсобственици, можете да предявите иск за делба в съответния районен съд, за да бъде прекратена съсобствеността.