Заповед за изпълнение на парично задължение

28.01.2019

Вашият въпрос:

Здравейте! Моите въпроси са относно заповедта и някои странични въпроси , за да разбера дали имам право на възражение по чл.414. Първият ми въпрос или по скоро разсъждение е , че номера на договора ,който имам аз и съм подписал собственоръчно и договора , който е написан на заповедта не съвпадат . Другото което е , че след цесия от една фирма на друга фирма не бях уведомен и не ми беше представен консултант , за което си плащах като услуга , нямам погасителен план , който последствие разбрах от ровене в интернет , че трябва да имам при подписването на договора. Има някои други причини също но за сега това е основното , което мога да кажа. Благодаря Ви предварително.

Нашият отговор:

За да Ви дадем становище дали има смисъл от възражение срещу заповедта за изпълнение, е необходимо да се запознаем със заповедта, както и с документите, от които заявителят черпи правата си. Посочването на номер на договор, различен от този, който сте подписали, е техническа грешка и възражение в този смисъл, няма да доведе до неоснователност на претенцията. По отношение на договора за цесия - съдебната практика приема, че неуведомяването за сключен договор за цесия не води до неоснователност на претенцията - може да бъдете надлежно уведомен за цесията с препис от исковата молба, ако в срока по чл.415 от ГПК, бъде предявен иск. По отношение на другите основания, е необходимо да се запознаем с всички документи по казуса, тъй като наличието или липсата на погасителен план към договора, например, има различни последици в зависимост от това дали кредитът е . потребителски, или не.

Следва да знаете, че имате 14-дневен срок, в който можете да подадете възражение. Ако имате основание да възразите, но не го направите, запоедта ще влезе в сила и ще подлежи на принудително изпъление, като Вие ще загубите възможността да направите възраженията в по-късен момент. 

Кантората ни е спежциализирана в представителство по казуси като Вашия и ако желаете да ни ангажирате, сме на разположение!