Покупко-продажба на апартамент

22.08.2018

Вашият въпрос:

Здравейте, Предстои ми закупуване на апартамент, но в УВТ излезе законна ипотека от 1991г., която не е подновявана. Собственикът на имота твърди, че с молба може да бъде заличена ипотеката по давност, тъй като са минали 10години. Възможно ли е това и има ли вероятност да се отрази по някакъв начин на нас като бъдещи собственици на имота? Освен тази ипотека, се оказа, че има неплатени сметки към ЧЕЗ, Топлофикация и ВиК. Какво става с тях? Трябва ли аз след като закупя апартамента да ги плащам или те остават задължение на стария собственик? Благодаря!

Нашият отговор:

Ипотеката има действие 10 години след вписването й и ако преди изтичане на този срок не бъде подновена, губи реда си, респ. действието си. При това положение с молба от продавача, ипотеката може да бъде заличена от имотния регистър.

По отношение на задълженията към ЧЕЗ, Топлофикация и ВиК същите се дължат от предишния собственик. Най-добрият вариант е да посочите в договора за покупко-продажба на имота, че същите ще бъдат заплатени от продавача, както и да откриете нови партиди на свое име, тъй като в противен случай ще продължават да се водят като дължими по партидата на имота и е възможно част от сумите, които плащате, да биват разпределни към тях (такава е практиката на дружествата, тъй като е най-вероятно вече са погасени по давност). За да избегнете това, ако не откриете нови партиди, е необходимо при плащане да посочвате номера на фактурата, която заплащате.