права имущество обикновена съсобственост и наследяване на съсобствен имот след смърта на единият съсобственик, който е бивш съпруг

11.05.2018

Вашият въпрос:

Преди четири години се разделихме с бившият ми съпруг по взаимно съгласие. След развода съдът постанови семейното ни жилище, което бях напуснала преди развода, отивайки да живея в собственото жилище на пълнолетната ни дъщеря, да се ползва от бившият ми съпруг, който нямаше друго собствено жилище. Придобитото по време на брака ни имущество съгласно същото решение на съда остана обикновена съсобственост. В семейното ни жилище остана да живее с баща си и пълнолетният ни син. Преди четири месеца бившият ми съпруг почина, като междувременно никой от нас не е предявявал иск за делба на имуществото /жилище, дворно место с вила , кола и др. движими вещи/ , накоето след развода станахме обикновени съсобственици и които до смъртта му се ползваха само от него и сина ни. Не съм предявявала иск за някакво обезщетение за ползване на моята идеална част от цялата ни обикновена имуществена съсобственост. След многократни искания към сина ми за решаване на имуществените и наследствени дела между мен,него, дъщеря ми и майката на бившият ми съпруг, той ми заяви, че има у него собственоръчно направено завещание от баща си, съставено две години преди развода ни, с което баща му му завещава всичкото си движимо и недвижимо имущество, пари по сметки, включително и това, което в бъдеще време би наследил от живата си още майка. След това обстоятелствено обяснение, въпросът ме е кой от нас останалите живи - синът ми, дъщеря ми, майката на бившия ми съпруг и аз , какви законни имуществени и наследствени права имаме и как трябва да бъдат уредени? Благодаря предварително за компетентният отговор, който очаквам да получа!

Нашият отговор:

Като наследници по закон на съпруга Ви към наследяване ще бъдат призовани децата му, които имат равни наследствени дялове (1/2). Майката на съпруга Ви ще бъде призована към наследяване само ако и двете му деца направят отказ от наследство, каквато хипотеза в настоящия случай не е налице. Вие не сте наследник по закон на съпруга си, тъй като при прекратяване на брака поради развод губите качеството си наследник по закон на бившия си съпруг. При това положение наследници на съпруга Ви са двете Ви деца. 
По отношение на завещанието - към саморъчните завещания законът поставя множество изисквания за тяхната валидност и ако дъщеря Ви желае, може да оспори завещанието. В случай че завещанието е валидно и предвид обстоятелството, че в завещание е записано, че бившият Ви съпруг оставя цялото си имущество на сина Ви, тя може да предяви иск за възстановяване на своята запазена част от наследството. С оглед описаната обстановка към настоящия момент Вие сте собственик на 1/2 идеални части от апартамента и останалите имущества, придобити по време на брака Ви, а синът и дъщеря Ви - са собственици на 1/4 ид.ч. от тях ( съответно синът Ви притежава 1/2 ид.ч., ако завещанието е валидно). От останалото имущество на съпруга Ви, което не е било придобито по време на брака и не е било предмет на съдебното решение за бракоразводното дело, синът и дъщеря Ви притежават 1/2 ид.ч.