НАСЛЕДСТВО

12.04.2018

Вашият въпрос:

Здравейте! Нашият семеен казус е следният: Преди няколко месеца почина първа братовчедка на баща ми по бащина линия. Тя е единствено дете, родителите и са починали - първо баща и, който има един брат - починалият ми дядо и след това майка и, която има една жива сестра и двама починали братя и съответно всички те имат наследници. Първата братовчедка на баща ми никога не е била семейна, няма деца. Това което остана след нея е един апартамент, който изначално по Нотариален акт е вписан на името баща и и е закупен през 70 - те години, Също така и земеделски земи. Единственото, което зная за тях, е че тези които са наследени от баща и са документално уредени, т.е има документи за притежание, За земеделските земи, по линия на майката обаче такива документи не съществуват. Приживе братовчедката на баща ми е показала на баща ми документ, в който е пишело, че нейните вуйчовци лишават майка и от наследство (не зная причини и подробности), но документа е факт. Смея да твърдя, че моите родители са единствените роднини, които в последните няколко години са и оказвали помощ от всякакъв характер от чисто човещки подбуди, тъй като жената беше инвалид и имаше доста затруднения. Като пример ще ви дам факта, че при смъртта те са били единствените близки, които са се отзовали и са поели всички разходи по погребението. Дори леля и (сестрата на починалата и майка) в случая е отказала да се ангажира с каквото и да било и не е присъствала на погребението, нито пък някой от семейството и. Въпросът ми от юридическа гледна точка е баща ми има ли право на наследство?

Нашият отговор:

На първо място следва да имате предвид, че документ, в който е посочено, че някой бива лишен от наследство, няма правна стойност и не произвежда действие и наследникът не губи правото си на наследство.

На следващо място от описаната от Вас фактическа обстановка, следва, че наследодателят в настоящия случай е оставил следните наследници: първи братовчеди (Вашият баща и децата на братята на майка й) и леля. Когато става върпос за наследяване по закон, имаме четири реда наследници, като всеки предходен изключва последващия. Лелята и първите братовчеди са от четвъртия ред наследници по закон. Щом няма наследници от по-горните редове (деца, живи родители, братя/сестри, преживял съпруг), към наследяване ще бъдат призовани именно наследниците от четвърти ред. Тъй като лелята и първите братовчеди не могат да наследявт едновременно, то в този случай към наследяване ще бъде призована лелята. В тази хипотеза баща Ви би бил призован към наследяване само ако лелята направи отказ от наследство.