нотариален акт

08.03.2018

Вашият въпрос:

Здравейте, бих искала да се консултирам с Вас по следния казус: Семейството ни е 4-членно: аз, съпругът ми и две деца под 12 години. Живеем в апартамент, който е наследствен на съпруга ми от неговата майка, която е съсобственик на апартамента с нейната сестра, т.е. леля на съпруга ми. Жилището е предоставено за безвъзмездно ползване от съпруга ми от преди 18 години, т.е. не е заплащан наем. През цялото това време грижи за него, както и за общите части от къщата (апартаментът е етаж от къща, като другите етажи имат различни собственици), са полагани само от съпруга ми. Въпросът ми е: може ли по давностно владение и стопанисване над 10 години съпругът ми да си извади нотариален акт за собственост на апартамента, като представи свидетелски показания от поне трима свидетели, че е живял и стопанисвал жилището от преди 18 години? Възможно ли е въобще по този начин да придобием нотариален акт за собственост без знанието и съгласието на двете съсобственички?

Нашият отговор:

Aпараментът е бил предоставен в заем за послужване - да го ползвате безвъзмездно. При това положение съпругът Ви е придобил държането върху апарамента. Разликата между държане и владението като фактическа власт е намерението на лицето. Тоест, в единия случай - държането, съпругът Ви упражнява фактическата власт върху имота за майка си и нейната сестра, а в другия случай - владението - упражнява фактическата власт за себе си, свои имота. За да започне да тече придобивна давност, е необхоходимо в съпруга Ви да се е зародило такова намерение за своене, за да се е превърнало държането във владение. Освен това, за да се приеме, че е налице завладяване, е необходимо промяната в това намерение фактическата власт да се упражнява вместо за другиго изключително за себе си, да намери външна проява чрез действия, които недвусмислено да отричат правата на досегашния собственик или владелец. В общата хипотеза е необходимо тази промяна в намерение да е заявена спрямо невладеещите собственици.  Това изискване да бъде заявено именно пред невладеещите собственици винаги следва да бъде поставяно в зависимост от възможността процесът на узнаване и възприемане да бъде обективно осъществен, тъй като това не винаги зависи само и единствено от волята на извършващото действието лице. Обективно невъзможно е манифестирането на промяната в намерението, ако невладеещият съсобственик  не е проявявал никакъв интерес към съсобствения имот и в подобна хипотеза и ако не е установено трайното отсъствие на невладеещия съсобственик да се дължи на обективно препятствие, което той да не е в състояние да преодолее и др. В тези случаи достатъчно е промяната в намерението да е била демонстрирана спрямо всички по несъмнен начин, т.е. владението да се осъществява явно върху целия имот по начин всяко лице да може да го възприеме (в това число съседи и др.). 

Теоретично съществува възможност да се снабдите с констативен нотариален акт след извършване на обстоятелствена проверка. Този титул за собственост обаче може да бъде обезсилен по иск на предишните собственици и предвид роднинските връзки между лицата, считам, че това не е най-добрият вариант за действие.

Разполагате с възможност да предявите иск, с който да бъде признато за установено, че сте придобили собствеността въз основа на давностното владение. В тази хипотеза като ответници ще бъдат конституирани предишните собственици - майката и лелята на съпруга Ви. Този вариант се развива по-бавно във времето, но гарантира стабилност и сигурност в придобиването на правото на собственост.

Кантората ни е специализарана в представителство по казуси като Вашия и ако желаете да ни ангажирате, сме на разположение!