съдебна делба на имот

14.11.2017

Вашият въпрос:

моля за коментар Дело за съдебна делба на имот между брат и две сестри . от 1991 год има договор за покупко продажба срещу задължение за издръжка и гледане н МАИКА И БАЩА ОТ СИН Крум . .2003 год този алеаторен договор е развален поради неизпълнение. Маиката взема своите 5/8 ...../бащата е починал/ и ги дарява на двете сестри. 2004 год е заведено дело за делба между син и двете сестри . първа фаза е приключила и квотите са определени двете сестри в общ дял 5/8 . брат с дял 3/8 от двор 1200 кв. м с масивна жилищна сграда .. 1.има ли право брат да поставя претенция за подобрения през 2010 год във втората фаза или са погасени по давност от срокът 5 год ../подобренията били извършени в периода 1993 -2003/....2.поради влошени отношения може ли сестрите да продадат в този етап на трети лица

Нашият отговор:

Обезщетението за направените подобрения може да бъде направено във втората фаза на делбеното производство - фазата по сметки. Макар давността да е изтекла, ако другите съделители не направят изрично възражение за изтекла погасителна давност, тъй като давността не се прилага служебно в българското право, сумата за подобрения ще бъде присъдена на съделителя, който я е извършил.

Не съществува пречка в хода на висящото делбено производство да се прехвърлят идеални части от общия недвижим имот на трето за съсобствеността лице. Това трябва да стане при спазване на изискванита на чл.33 от ЗС. Делбеното производство ще продължи между първоначлните страни, а приобретателят на идеалните части може да встъпи или да бъде привлечен като трето лице помагач. Приобретателят може и да замести своя праводател в процеса, със съгласието на всички страни. Във всички случаи съдебното решение ще обвързва и приобретателя.